open-navfaktor-logo
search
Poštovanje prema žrtvama
Svečanu haljinu nije obukla: Karić zbog ubistava u Gradačcu nije otišla na SFF
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić večeras nije prisustvovala svečanom otvorenju Sarajevo Film Festivala. Kako je pojasnila na društvenim mrežama, razlog su monstruozna ubistva koja su se danas dogodila u Gradačcu. 
11.08.2023. u 22:03
get url
text

- Kao gradonačelnica Sarajeva, prijestolnice Bosne i Hercegovine, imam obavezu da mislim na ljude iz cijele države, a danas smo svi posebno potreseni i ožalošćeni monstruoznim ubistvima u Gradačcu. Stoga, noćas neću biti dio ceremonije otvaranja SFF-a. Zbog tuge koju osjećam u srcu, ne mogu da se radujem- napisala je Karić. 

Dodala je kako joj je želja da večeras kao gradonačelnica Sarajeva, ovim potezom "makar malo skrene pažnju na sve češći femicid i nasilje nad ženama".

- Sarajevo tuguje zajedno sa prijateljima iz Gradačca, vaša bol je i naša bol. Na kraju, SFF je nastao u najcrnijim danima opsade i mnogo veće zlo nije zaustavilo našu ljubav spram filma i umjetnosti.

Film je bio i ostao naš vid otpora. SFF neće i ne treba stati ni zbog ovog današnjeg zla, nego naprotiv, svojom izvrsnošću neka potakne stvaranje novih filmova koji će podići glas i svijest protiv nasilja kojem danas svjedočimo i pomogne nam u borbi sa ovim zlom - poručila je Karić koja je objavila fotografiju svečane haljine okačene na ormar koju večeras neće obući. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.