open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Sutkinja Joanna Korner stigla u BiH, ponovo analizira rad Tužilaštva
Korner će, podsjetit ćemo, ponovo analizirati procesuiranje ratnih zločina na državnom nivou, odnosno rad Suda i Tužilaštva BiH
22.01.2020. u 22:13
get url
text
Joanna Korner i Matthew Field
Joanna Korner i Matthew Field

Sutkinja Joanna Korner, koja je 2016. godine prezentirala svoj izvještaj o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ponovo boravi u našoj zemlji.

- Privilegija da se danas sastanem sa sutkinjom Joannom Korner, koja se vratila u BiH da nastavi pratiti aktivnosti na procesuiranju ratnih zločina. Ona je također kandidatkinja za izbor u Međunarodni krivični sud, uloga za koju je izuzetno kvalificirana – napisao je britanski ambasador u BiH Matthew Field.

Korner će, podsjetit ćemo, ponovo analizirati procesuiranje ratnih zločina na državnom nivou, odnosno rad Suda i Tužilaštva BiH.

U svom prethodnom izvještaju iz 2016. godine sutkinja Korner je iznijela niz primjedbi na način rada Tužilaštva BiH, te je zaključila da je neophodno izvršiti pregled i kontrolu optužnica koje podižu državni tužioci i da je potrebno prestati s praksom podizanja optužnica zbog "ispunjenja norme", ili zbog pritisaka medija ili grupa žrtava.

Bilo je, navodi se, potrebno izvršiti reviziju kriterija prema kojima se definira složenost predmeta, kako bi samo najsloženiji predmeti došli pred državno pravosuđe. Zaključeno je i da je mali broj optuženih bio na rukovodećim pozicijama ili imao komandnu odgovornost.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić je kritike na račun te institucije ocijenio kao "napad na pravosuđe“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.