open-navfaktor-logo
search
"Spektakularni" istupi
"Susramlju" zvaničnika NS nema kraja: Retrospektiva izjava Forte, Kojovića, Baralije, Ćudić, Melank...
Nakon što je Forto napustio Sarajevo za vrijeme rata, okrenuo se i poručio "ja se ovdje više ne vraćam", bio je šokiran onim što je zatekao po povratku. Sve što ga je čekalo je bilo mjesto u Skupštini i fina plaća, dupli paušali, pa mjesto premijera Kantona i milijarde budžeta, pa ugodna pozicija u Vijeću ministara. Jedna nula, takoreći. Države prije Forte nije ni bilo, pa on nema šta ni dati ni izdati. On samo uzima, poručio je Albin Zuhrić, zastupnik DF-a u Skupštini KS. 
17.05.2023. u 21:50
get url
text

Zuhrić je reagirao na posljednju izjavu Edina Forte o "izdajnicima".  

- Da biste bili izdajnik, morate imati nešto za izdati. Oni nam u svom višedecenijskom vladanju nisu ostavili ništa da izdamo, sve što se imalo izdati oni su već izdali i prodali. Nama su ostavili da gradimo od nule. I gradit ćemo, ali se također truditi da upravo oni ne dođu u priliku da izdaju – ni ideju evropske Bosne i Hercegovine, ni našu mladost koja seli u inostranstvo - poručuje Edin Forto, predsjednik Naše stranke i državni ministar prometa i komunikacija.

VEZANI TEKST - Irma Baralija bez empatije i srama: Priča o Izraelu i Palestini je zamagljivanje slučaja "Respiratori"

Zuhrić je podsjetio na intervju koji je Forto dao 2014, a u kojem je između ostalog o izlasku iz opkoljenog Sarajeva i odlasku u Ameriku kazao: 

- Lako sam otišao. Mislio sam da se nikad neću vratiti. Nakon prolaska kroz tunel i pješačenja na Igman, prije ulaska u autobus, okrenuo sam se prema gradu i naglas rekao: "Ja se ovdje više ne vraćam"

Forto je sklon "spektakularnim" javnim istupima koji gotovo uvijek naiđu na oštre kritike i osudu u javnosti. Tako je u jednoj televizijskoj emisiji, u vrijeme dok je bio premijer Kantona Sarajevo, rekao da je neko, ni manje ni više, "sakrio firmu".

- Jednu firmu su sakrili. Sakrili su firmu. Kad je bila preregistracija preduzeća, nisu registrirali državno preduzeće koje je više od 60 posto bilo vlasništvo Kantona - rekao je Forto. Na pitanje voditeljice da kaže o kojoj se firmi radi jer je sve "pompezno najavio" i javnost očekuje potpunu informaciju, Forto je odbio govoriti o konkretnim imenima pitajući voditeljicu emisije: Koliko možete podnijeti informacija?!

Forto je tada najavio i konferenciju za medije gdje je planirao sve iznijeti u javnost. Forto ni do danas "skrivenu firmu" još nije našao niti je javnosti otkrio o čemu se radi.

- Ima para kad se ne krade! - bombastično je izjavio Forto u maju 2022. godine. Ove njegove tvrdnje mnogi su se sjetili kada je kazao da u budžetu Kantona Sarajevo nema mjesta za subvenciju plina i da taj novac ne postoji.

Iz Naše stranke, čiji je predsjednik, u augustu prošle godine slavodobitno su saopćili da se u Kantonu Sarajevo bilježi porast broja trudnoća. Sve su to povezali su sa povećanjem naknada za porodilje i trudnice u ovom kantonu, uz poruku: "Fortine naknade za porodilje pun pogodak, u Sarajevu se bilježi porast broja trudnoća". 

Forto je u žiži interesovanja javnosti bio i u januaru 2019. zbog slučaja sa paušalom. Iako je bio žestoki zagovornik (javno) za ukidanje paušala kantonalnim zastupnicima, misleći valjda da se to neće saznati, paušal je zatražio od Administrativne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH. 

VEZANI TEKST - Nakon burnih reakcija, Guardian dodao pojašnjenje Fortine izjave

Tada je za Faktor pojasnio da je zapravo počinjena greška, da uopće on nije poslao zahtjev Administrativnoj komisiji, već "službe", te da neće uzeti sporni paušal. Kasnije se ipak "sjetio" da jeste tražio paušal. Uz to, bio je veliki pobornik ukidanja duplih paušala i paušala profesionalnim zastupnicima uopće. U prethodnom mandatu Skupštine KS, a nakon što su ga skupštinske kolege "prozvale", Forto je izjavio da "nije primijetio" da mu mjesecima liježu dva paušala na račun te da je nakon primjećivanja, novac vratio.

Onda je uslijedila i izjava za ugledni britanski The Guardian "da su seljaci dobili rat", a potom je uslijedilo i njegovo pravdanje. 

- Sarajevo je nekada bilo centar rock i pop muzike, ali je to nestalo. Izgleda da su seljaci dobili rat. Urbana kultura umire. Sada je najpopularnija stvar ovdje turbo folk. Mislim da je to odvratno. Bili smo središte urbane popularne kulture, a sada smo središte ničega. Sad uvozimo kulturu iz Srbije i to ne najbolju. Ne želim zvučati pesimistično, u politici sam da promijenim stvari, ali potrebni su nam saveznici - kazao je Forto za The Guardian.

"Pranje" od onoga što je rekao, a nakon žestokih kritika javnosti, izgledalo je ovako: 

- Tema teksta iz Guardiana je naša težnja da Sarajevo doživi kulturni preporod. Agresija na BiH nije bila tema. Vodimo rat protiv šunda, to nije tajna i o takvom ratu sam govorio. Dovoljno je pročitati tekst do kraja i isključiti svaku dilemu o tome šta je poruka. 

VEZANI TEKST - Naša stranka ne insistira na "onome za šta nema konsenzusa": NATO nije uvjet stavljen pred Dodika

Odmah po "osvajanju" fotelje državnog ministra najavio je optimistično "novog Milorada Dodika". 

- Moramo pokušati uraditi ono što je moguće. SNSD ima svoju politiku koju vodi već duži period. Zauzeli su kurs koji nije proevropski, prozapadni, iako mislim da velika većina građana BiH želi na Zapad. Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima, SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo da testiramo - poručio je Forto, a svi smo svakodnevno svjedoci kako izgleda Dodikov proevropski kurs usmjeren na cijepanje države Bosne i Hercegovine. 

Forto je poznat i po svom "susramlju". U martu 2021. godine napustio je sastanak u Vladi FBiH kojem su prisustvovali svi kantonalni premijeri u vezi s nabavkom vakcina. Naveo je da je u uvodnom dijelu sastanka bilo riječi o tome šta je Vlada uradila u procesu nabavke vakcine te kazao da je to najbolje opisati jednom hrvatskom riječju, a to je "susramlje".

Visoki funkcioneri Naše stranke inače su skloni čestim ispadima u javnosti, da ne bude samo da Edin Forto izlijeće sa nepromišljenim izjavama. Stoga prisjetimo se samo nekih. 

Irma Baralija, nekadašnja potpredsjednica Naše stranke i vijećnica u Gradskom vijeću Mostara, bez imalo empatije i srama, u jednom od javnih istupa pitanje odnosa u javnosti prema Palestini i stradanju civila u izraelskim napadima, ocijenila ni manje ni više nego skretanjem pažnje sa suđenja u slučaju "Respiratori"!?

Baralija je gostujući u programu televizije N1 iznijela nevjerovatnu teoriju...

- Zanimljivo je da se često dižu tenzije i da se u javni prostor uvode neke priče tik prije suđenja Fadilu Novaliću i ostalima kako bi se možda zamaglio čitav ovaj proces. Ili kako bi se odvukla pažnja od njega. Tako da, evo ne znam, prošli put kada je bilo ročište, čini mi se da je prije ročišta bila ova afera o "non-paperu". Ne znam da li je ova sad priča oko prepucavanja Izrael - Palestina koju vidimo u javnom prostoru, da li je također u vezi sa zamagljivanjem procesa suđenja, ne znam... Vidjet ćemo šta će biti, kako će se razvijati situacija u narednom periodu - izjavila je Baralija.

VEZANI TEKST - Kako nazvati UZP i genocid ili šta Kojoviću znači "minimalni zajednički imenitelj" o ratu?

Bivši predsjednik Naše stranke i državni zastupnik Predrag Kojović jedne je prilike govoreći o periodu agresije na BiH kazao: 

- Sa ovim BH blokom mi upravo pokušavamo da prevaziđemo to. Ja planiram od septembra, Naša stranka to organizira, ali nadam se da će BH blok učestvovati u tome, da obiđemo sve, Republiku Srpsku, Hercegovinu, Široki, Prijedor, Bijeljinu, Zvornik, Grude, Višegrad, Foču..., da idemo, da razgovaramo sa ljudima i vidimo da li je moguće pronaći neki minimalni, da tako kažem, zajednički imenitelj o stvarima koje su se događale '92-'95, koje će nam omogućiti da se okrenemo budućnosti, da kao zemlja krenemo naprijed. To je veliki izazov. Ja ne kažem da imam odgovor ili rješenje za to.

I ova je izjava uzburkala javnost i naišla na osude. 

Da ne bi zaostajala za stranačkim drugovima potrudila se i predsjednica Glavnog odbora NS i državna zastupnica Sabina Ćudić. Tako je tokom jednog od gostovanja na Al Jazeeri poručila kako u vezi s NATO-om nema konsenzusa, pa bi se trebalo od tog pitanja sada odustati.

- Mislim da je važno napomenuti da postoji konsenzus u BiH o Evropskoj uniji. E sada imaju dvije strategije. Jedna je gdje ćete insistirati na onome oko čega ne postoji konsenzus ili ćete uložiti sve napore da napredujete u onom segmentu u kojem se svi građani BiH slažu, a oko malo stvari se svi građani BiH slažu. Jedna rijetka stvar je Evropska unija. Hoćemo li uložiti napore tu ili ćemo svoj politički kapital trošiti tamo gdje nema konsenzusa, to je pitanje – izjavila je Ćudić.

VEZANI TEKST - Forto u odbrani Miomirke Melank: Mi u Našoj stranci volimo ezan, zvona i rokenrol

Naravno, tu je i skandalozni mail o ezanu, koji je osudila čak i Islamska zajednica u BiH. 

Zastupnica Naše stranke Miomirka Mila Melank navodna je autorica emaila koji je cirkulirao kanalima masovnih komunikacija u kojem se o ezanu govori kao "bezobraznom ispiranju mozga", "ideološko-propagandnom džinglu"...

U njenom mailu, upućenom na adresu Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH koji je naslovljen sa "ezan" stoji: Zašto moramo slušati poziv na molitvu mi nevjernici? I to 1.825 puta godišnje, svaki dan, 365 dana, pet puta dnevno? Kakvo je to uporno i bezobrazno ispiranje mozga?

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavila prepiska u kojoj bivša članica NS Amra Zulfikarpašić drugom učesniku konverzacije navodno govori kako Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti u BiH (ULUPUBiH) nikad nije organizirao performanse takvog karaktera, a na što se vadila Melank. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.