open-navfaktor-logo
search
Federalna agencija
Šuškanja da se sprema privatizacija FENA-e direktor Huremović nazvao izmišljotinama
Među usposlenicima Federalne novinske agencije (FENA) proširila se vijest kako se priprema privatizacija Agencije, a koju je naložila Vlada Federacije. To je izazvalo nemir i zebnju među zaposlenima.
03.12.2022. u 08:28
get url
text
Elmir Huremović
Elmir Huremović

U Vladi Federacije su nam kazali kako prvi put čuju za takvu informaciju i da nema govora o bilo kakvom nalogu za privatizaciju FENA-e.

Zatražili smo i komentar direktora Federalne novinske agencije Elmira Huremovića.

- Informacije o privatizaciji Federalne novinske agencije ne mogu biti iz kredibilnih izvora. Tako nešto se moglo pročitati u nekoliko pisama Samostalnog granskog sindikata upućenih prema Vladi FBiH, medijima i na drugim adresama.

"Privatizacija Fene", "javno-privatno partnerstvo", "skidanje sa budžeta", eto to su jedne te iste izmišljotine koje pojedinci plasiraju iz godine u godinu, skrivajući se iza sindikata i tobože zaštite prava radnika, a radeći to isključivo iz političkih, ličnih ili nekih drugih, sličnih razloga - govori nam Huremović.

Dodaje kako ne postoji plan privatizacije FENA-e.

- Ne postoji plan za bilo kakvom promjenom vlasničke strukture Agencije čiji je osnivač Vlada FBiH, kako od osnivača, a naročito ne od rukovodnog organa. Takvo nešto bi bilo suprotno interesima osnivača i Agencije, nelogično i zakonski neprovodivo.

Fena je budžetski korisnik i to će ako Bog da i ostati. Nikada nisam čuo bilo šta o privatizaciji osim od pojedinih radnika FENA-e koji su pokušali opstruirati donošenje Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i kako sam već naveo, iz pisama Samostalnog sindikata - kaže direktor FENA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.