open-navfaktor-logo
search
Ročište bilo u petak
Sud još nije odlučio da li će produžiti pritvor Hadžibajriću i Destanović
U Kantonalnom sudu u Sarajevu u petak je održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo za produženje pritvora smijenjenom načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i sekretarki Općine Almi Destanović.
07.08.2023. u 11:04
get url
text

VEZANI TEKST - Detalji sa ročišta: Tužilac insistira na produženju pritvora za Hadžibajrića i Destanović, odbrana traži kućni pritvor

Kako nam je jutros rečeno iz Suda, tročlano Sudsko vijeće još nije donijelo odluku o tome da li će prijedlog Tužilaštva biti prihvaćen.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo za Hadžibajrića i Destanović, koji su u pritvoru već tri mjeseca, zatražilo je da iza brave provedu još tri mjeseca.

Za Hadžibajrića je produženje pritvora zatraženo zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Produženje pritvora za Destanović predloženo je zbog bojazni od bjekstva, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Hadžibajrić i Destanović uhapšeni su u okviru akcije "Start".

Osim Ibrahima Hadžibajrića i Alme Destanović, uhapšeni su tada i Hadžibajrićev sin Seid, Elmedin Karišik, te Mehmed Dedić i Emina Rogo, koji su predati Tužilaštvu BiH, na čiji prijedlog im je također Sud BiH odredio pritvor.

I za njih je od Tužilaštvo BiH zatraženo produženje pritvora, a ročište u Sudu BiH je u toku. 

Rok za donošenje odluke ističe sutra, kada ističe ranije rješenje Suda o produženju pritvora. 

Tužilaštvo uhapšene u akciji "Start" tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.