open-navfaktor-logo
search
Saopćenje sudija
Sud BiH pod ogromnim pritiskom: S anonimnih krivičnih prijava prešlo se na anonimna "otvorena pisma"
Povodom takozvanog "otvorenog pisma", nepoznatog pošiljaoca, u kojem se kao potpisnici navode sudije Suda Bosne i Hercegovine i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine, sudije Suda Bosne i Hercegovine obratilie su se saopćenjem za javnost.
18.01.2021. u 10:59
get url
text

U saopćenju odlučno odbacuju navode iz anonimnog takozvanog "otvorenog pisma".

Navode kako je Sud Bosne i Hercegovine ponovo izložen pritisku anonimnih pošiljalaca izrazito malicioznih i montiranih tekstova, koji obiluju neistinitim, uvredljivim i gnusnim konstrukcijama o ličnosti i postupanju određenog broja sudija i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, te samim tim dovode do stvaranja pritiska s ciljem urušavanja institucionalnog kapaciteta i kredibiliteta Suda Bosne i Hercegovine.

- Usljed nedostatka stvarne kriminalne količine, umjesto ranijih anonimnih krivičnih prijava, prešlo se na anonimna tzv. "otvorena pisma", s navođenjem lažnih potpisnika, sve s ciljem što direktnijeg ataka na ugled i autoritet Državnog suda.

Sudije kao i predsjednik Suda Bosne i Hercegovine odlučno i s gnušanjem odbacuju navode iznesene u anonimnom tzv. "otvorenom pismu" od 14. januara 2021. godine, uz posebno odbacivanje svakog autorstva navedenog teksta, a o čemu svjedoče svojeručni potpisi u prilogu ovog saopćenja - navodi se u saopćenju sudija Državnog suda.

Dodaju da je Sud zbog predmeta koje procesuira izložen različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koji ne samo da su nezakoniti, već prelaze u sferu klevetničkog i uvredljivog govora.

- Međutim, ni ovaj kao ni raniji primjeri neće utjecati na zakonitost i pravilnost rada Suda i postupanja sudija i predsjednika Suda. Sudije Suda Bosne i Hercegovine pozivaju tužioce Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se izjasne da li su potpisnici anonimnog tzv. "otvorenog pisma" od 14.01.2021.godine - navodi se u saopćenju iz Suda BiH, uz potpise 50 sudija Suda Bosne i Hercegovine.

{$galerijaFotografija}

Screenshot_1.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.