open-navfaktor-logo
search
Odluka
Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva da se pritvori general Atif Dudaković
Sudu Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da se odredi pritvor generalu Armije RBiH Atifu Dudakoviću.  
27.04.2023. u 09:02
get url
text

Kako je za N1 kazao Dudakovićev advokat Asim Crnalić, odbrana je očekivala ovakvu odluku Suda BiH navodeći da je general nevin.

VEZANI TEKST - Održano ročište u Sudu BiH: Tužilaštvo traži pritvaranje Dudakovića zbog govora povodom Dana Armije RBiH

U Sudu Bosne i Hercegovine jučer je održano ročište na kojem se razmatrao prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću, zbog navodnog kršenja mjera zabrane. Mjera je predložena zbog govora Atifa Dudakovića u sali Općine Novi Grad povodom Dana Armije RBiH. 

Tužilaštvo je na ročištu posebno isticalo rečenicu: "Moramo biti jedinstveni u odbrani države". Prema njihovom mišljenju, to je utjecanje na svjedoke u ovom predmetu. No, sud je odbio prijedlog Tužilaštva da se odredi pritvor Dudakoviću.

Dudakoviću i još 16 pripadnika Petog korpusa Armije RBiH sudi se zbog navodnih zločina počinjenih na području Krajine. 

Dudakoviću su na snazi mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, na način da se optuženom ograničava kretanje na teritoriju Bosne i Hercegovine, odnosno zabranjuje putovanje izvan BiH, uz privremeno oduzimanje pasoša, zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak preko državne granice.

Zabranjeno mu je i sastajanje sa određenim osobama, na način da se optuženom zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski kontakt ili kontaktiranje preko posrednika) ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima navedenim u optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 10.10.2018. godine, uključujući i približavanje svjedocima na udaljenosti od 100 metara, te se zabranjuje kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim postupkom, navode iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.