open-navfaktor-logo
search
Prvostepena presuda
Sud BiH: Branko Čigoja i drugi proglašeni krivim za ratne zločine
Sud Bosne i Hercegovine je u utorak izrekao prvostepenu presudu kojom su Branko Čigoja, Željko Todić i Saša Boškić proglašeni krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, prenosi Anadolu Agency (AA).
09.06.2020. u 18:48
get url
text

Stoga, Vijeće Suda BiH, za počinjeno krivično djelo osuđuje optužene Čigoju, Todića i Boškića na kaznu zatvora u trajanju od po 14 godina. Nasuprot navedenom, optuženi Milorad Glamočak oslobođen je optužbi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, objavili su iz Suda BiH.

Optuženi Čigoja, Todić i Boškić su proglašeni krivim da su tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i pripadnika Vojske Republike Srpske, kao pripadnici Izviđačkog voda pri 11. lakoj pješadijskoj brigadi – Mrkonjičke brigade u sastavu VRS-a iz Mrkonjić Grada, postupali protivno pravilima Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine koja zabranjuje nasilje nad životom, zdravljem ili fizičkim ili mentalnim blagostanjem ljudi, naročito ubistvo, a i mučenje svake vrste.

Sud BiH je prema optuženima Čigoji, Todiću i Boškiću izrekao mjere zabrane i to: mjera zabrane putovanja te mjeru zabrane obaveznog povremenog javljanja određenom državnom organu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.