open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Studenti iz RS-a poručili: Nema ništa od skidanja ploče sa imenom Radovana Karadžića
Unija Studenata RS, Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu i parlament Studentskog doma Pale poručili su da "nema ništa od skidanja ploče sa imenom Radovana Karadžića sa zgrade Doma, bez obzira ko pokuša da je skine, pa makar to bio i visoki predstavnik Valentin Inzko lično".
08.11.2020. u 20:15
get url
text

- Radovan Karadžić je prvi predsjednik RS, zemlje koja je naša domovina, koju volimo svim srcem, koju niko neće vrijeđati i napadati bez da dobije povratnu reakciju. Lik i djelo Radovana Karadžića će uvijek živjeti kroz sve stanovnike RS, posebno kroz nas studente, koji ćemo ga uvijek poštovati i pamtiti. Ukoliko je najveći problem tabla koja se nalazi na zgradi Studentskog doma, studenti su poručili Inzku kako vjeruju da je misija OHR-a u BiH završena, jer su očigledno svi veći problemi riješeni.Ovim je Inzko po ko zna koji put uradio nešto suprotno ponašanju svakog diplomate, kao i kontradiktorno svim evropskim idejama čiji nosilac bi trebao da bude – naveli su studenti u saopćenju.

Podsjetimo, prije 12 godina, 21. jula 2008, uhapšen je Radovan Karadžić, prvi i ratni predsjednik RS koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine, među kojima su genocid u Srebrenici, progoni, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva.

Konačnom presudom je osuđen na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za progone, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, te za genocid u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.