open-navfaktor-logo
search
Odgovorio opoziciji
Stevandić: Postignuta načelna saglasnost na nivou BiH da se ide ka zatvaranju OHR-a i reformi Ustavnog suda
Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a odgovorio je Klubu zastupnika SDS-PDP-Lista za pravdu i red i naveo da prema Poslovniku NSRS-a oni nisu ti kojima je dato pravo da mogu tražiti sazivanje posebne sjednice.
28.08.2023. u 20:38
get url
text

Klubovi zastupnika SDS-PDP-Lista za pravdu i red, tačnije njihovi zastupnici na nivou Bosne i Hercegovine tražili su sazivanje posebne sjednice NSRS-a "zbog usvajanja zakona na niovu BiH, a koji nisu vezani za rad Ustavnog suda BiH, odnosno zbog kršenja zaključaka NSRS-a". 

Stevandić u svom pismu navodi da je NSRS usvojila zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH gdje je zatraženo od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH da iniciraju postupak donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH.

- S obzirom na to da su srpski ministri na 20. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH, održanoj 23. augusta 2023. godine, predstavili tekstove prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i o prestanku mandata stranih sudija, smatramo da su na ovaj način ispoštovani zaključci Narodne skupštine RS-a - napisao je Stevandić.

On je u svom pismu naveo i da je NSRS usvojila zaključke u vezi sa Zakonom o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH te da su oni također ispoštovani.

- Tri zakona koja su usvojena u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (koja još uvijek nisu usvojena u Domu naroda PSBiH), na koje se pozivate u vašem pismu, ne predstavljaju kršenje zaključaka Narodne skupštine RS-a zato što je prije njihovog usvajanja kroz političke razgovore na nivou BiH već postignuta načelna politička saglasnost da se pristupi reformi Ustavnog suda BiH i da se ide ka zatvaranju OHR-a - napisao je Stevandić, pišu Nezavisne.

Dalje navodi i da u zaključcima u vezi sa ustavnim položajem RS-a i zaštitom njenih interesa na nivou institucija BiH iz 2015. godine navedeno da se od izabranih i imenovanih predstavnika iz RS-a zahtijeva da ostvaruju neposrednu komunikaciju sa institucijama RS-a o svim pitanjima koji su predmet djelovanja institucija BiH te da se i taj zaključak u potpunosti poštuje.

- Kao što vidite svi zaključci na koje se pozivate u važem pismu se poštuju i primjenjuju, a dignitet Narodne skupštine je očuvan. Uostalom, zaključci kao politički akti omogućuju Narodnoj skupštini da kreira i utječe na procese prezentujući stav naroda, građana i institucija, kao i utjecaj na međunarodne faktore - napisao je Stevandić dodajući da se zaključci mogu mijenjati ili korigovati novim odlukama NSRS-a kao što je bio slučaj i ranije.

Istakao je i da se ne može smatrati prekršenim ni zaključak NSRS-a od 30. jula 2021. godine, koji se odnosi na nepostojanje uvjeta za donošenje odluka srpskih predstavnika u institucijama BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS-a, "sve dok se ne razriješi pitanje dopune Krivičnog zakona BiH u vezi sa zabranom negiranja genocida", s obzirom na to, kako je naveo, da ne postoji nijedna presuda o tom pitanju do sada.

On također navodi da što se tiče zakona o organizaciji tržišta vina u BiH da će mišljenje dobiti od predsjednika Zakonodavnog odbora Narodne skupštine u najkraćem mogućem roku.

- Ovaj zakon će biti na snazi ukoliko se u narednih 12 mjeseci donesu pravilnici, a time je RS dodatno zaštićena budući da nema obaveze da dā saglasnost na njihovo usvajanje, a ukoliko je ne da, zakon se smatra neusvojenim, što znači da RS u narednom periodu, u skladu s našim međusobnim dogovorom i potrebama, ima moć i nadležnost da odlučuje o ovom zakonu -naveo je Stevandić.

Referišući se na Stevandićevu tvrdnju da su srpski ministri na 20. sjednici Vijeća ministara BiH, 23. augusta, predstavili Zakon o Ustavnom sudu BiH, članica Glavnog odbora SDS-a Aleksandra Pandurević istakla je da je to "laž nedolična predsjedniku Narodne skupštine RS-a".

VEZANI TEKST - Opozicioni zastupnici pisali Stevandiću: Da li je RS odustao od odlaska stranih sudija

Dovoljno je, kaže ona, otići na stranicu Vijeća ministara i pogledati dnevni red 20-te sjednice ili saopštenje nakon sjednice.

- Niti je tačka dnevnog reda bio zakon o Ustavnom sudu niti u saopćenju sa sjednice ima i slova o njemu. Stevandić je propustio i da pročita demant ministra za ljudska prava Sevlida Hurtića koji je naveo da se na sjednici Vijeća ministara nije raspravljalo o zakonu o Ustavnom sudu BiH niti je to bila tačka dnevnog reda - rekla je između ostalog Pandurević, saopćio je SDS.

Čak i da je zakon predstavljen kao što tvrdi Stevandić, ističe ona, zaključak NSRS-a je da se "u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od Evropske unije prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. Pored pitanja reforme Ustavnog suda BiH prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a. Narodna skupština RS-a traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.