open-navfaktor-logo
search
Sjednica NSRS-a
Stav SDA bio poznat, i Mijatović pozvao SDP da glasa za opoziciju u RS-u, pridružio se i DF
Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i kandidat Pokreta za državu za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pozvao je zastupnike SDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na današnjoj sjednici glasaju za listu opozicije za Dom naroda. 
01.12.2022. u 11:26
get url
text

- Pokušaj spaljivanja SDP-a BiH u Republici Srpskoj, Nermina Nikśića i Vojina Mijatovića nije uspio! Pozivam zastupnike SDP-a BiH u NSRS-u da glasaju za listu opozicije za Dom naroda PSBiH. Ovih dana se vodila organizovana hajka od raspale opozicije, pojedinih medija, pojedinih ambasada, sarajevskih političkih uhljeba i pojedinaca iz SDP-a BiH nalik na pravi režim - poručio je Mijatović. 

Kantonalni zastupnik DF-a Albin Zuhrić kazao je da se ova stranka pridružuje pozivu Vojina Mijatovića. Prije nekoliko dana predsjednik ove stranke Željko Komšić poručio je da će DF pratiti odluku SDP-a o tome kako glasati na sjednici Narodne skupštine RS-a o imenovanju delegata. Komšić je tada istakao da ukoliko je SDP spreman da podrži opozicionog delegata i na taj način otvori mogućnost formiranja Vijeća ministara BiH bez SNSD-a kojeg vodi Milorad Dodik, DF će biti još spremniji da prati SDP.

- Demokratska fronta pridružuje se pozivu Vojina Mijatovića kada je riječ o glasanju za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine - napisao je Zuhrić na Twitteru. 

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) zaključio je prije desetak dana da čvrsto stoji iza stava da zastupnik SDA Ramiz Salkić, koji djeluje u Klubu Pokreta za državu u Narodnoj skupštini eniteta Republika Srpska, neće poduzeti nijedan korak u tom pravcu, niti će svojim glasanjem omogućiti Savezu nezavisnih socijasldemokrata (SNSD) izbor četvrtog delagata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Pozivamo i zastupnike drugih političkih partija, posebno Socijaldemokratske partije (SDP), koji ima dva zastupnika u Klubu Pokreta za državu, da postupe na isti način, odnosno da izbjegnu sve zakulisne kombinacije koje će SNSD-u omogućiti izbor četvrtog delegata. Pokret za državu nije formiran da bi bio platforma za ostvarivanje bilo čijih ličnih interesa, već kako mu samo ime kaže, da bi se borio za interese države Bosne i Hercegovine - naveli su iz SDA.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.