open-navfaktor-logo
search
Predao Tužilaštvu
Stanivuković od radnika TGT-a dobio nove dokaze: Moraju uslijediti hapšenja u aferi "Kisik"
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković predao je Tužilaštvu RS-a izvještaj iz danas obavljenog farmaceutsko-inspekcijskog nadzora Agencije za lijekove BiH u firmi TGT Tehnogas Laktaši koja je isporučivala kisik za UKC RS i druge bolnice u RS-u. 
28.09.2021. u 16:42
get url
text

U njemu se, tvrdi Stanivuković, nalazi izjava odgovorne radnice u ovoj firmi u kojoj ona tvrdi da nikada u BiH i RS nisu uvezli medicinski kisik.

- Na zahtjev da se dostavi na uvid nalaz prve serije, odgovorna radnica je izjavila da "ne posjeduju iz razloga što nikada nijedna serija medicinskog kisika nije uvezena u BiH" - kazao je Stanivuković.

Ista radnica je, izjavio je Stanivuković, navela da se u laktaškoj firmi, čiji je direktor bivši SNSD-ov ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, "ne vrši laboratorijska provjera kvaliteta, te da je u toku postupak opremanja laboratorije".

Na jednoj od stranica o današnjem nadzoru se navodi da u TGT, u momentu kontrole, "nisu dokumentovali da posjeduju dozvole za proizvodnju kisika", kao i da "nisu dostavili dokumentaciju koja potvrđuje da im se odobrava promet na veliko lijekovima, odnosno medicinskim kisikom".

- Ovdje se radi o švercu kisika. Nekada smo imali čovjeka koji je u ratu švercovao cigarete, a sada u 21. stoljeću imamo one koji švercuju kisik. Ovo su krunski dokazi koji rješavaju aferu "Kisik". Ako poslije ovoga ne reaguju institucije i ne krenu sa hapšenjem, to znači da mi i nemamo institucije - dodao je Stanivuković.

Rekao je da je sve papire dobio iz spomenute firme od radnika "koji su uplašeni i svjesni u kakvoj se aferi svi nalaze", kao i da je TGT Tehnogas registrovano kao "akcionarsko društvo Tehnogas - fabrika tehničkih gasova Trn, Laktaši".

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.