open-navfaktor-logo
search
Ured za reviziju
Šta su državni revizori utvrdili u izvještaju za 2022: U MOBiH na službena vozila i putovanja spiskali šest miliona KM
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine dao je u finansijskom izvještaju za 2022. godinu Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine mišljenje sa rezervom te upozorio na brojne nepravilnosti koje se, između ostalog, odnose na proces javnih nabavki, korištenje službenih vozila, izdatke za putne troškove...
03.08.2023. u 19:05
get url
text

- Utvrdili smo da je Ministarstvo u 2022. godini, od ukupno 34 prethodno date preporuke, realiziralo osam, nije realiziralo 18, u toku je realizacija za tri preporuke, a nije se moglo ocijeniti pet preporuka - navodi se u izvještaju. 

Revizori su konstatirali da su izdaci za putne troškove zaključno sa 31.12.2022. godine realizirani u iznosu od 2.656.370 KM.

- Odnose se na izdatke za putne troškove u zemlji 1.016.128 KM i izdatke za putne troškove u inostranstvu 1.640.242 KM. Najznačajniji izdaci odnose se na troškove dnevnica u zemlji 1.002.543 KM, troškove prijevoza u inostranstvu javnim sredstvima 431.348 KM i troškove dnevnica u inostranstvu 1.044.828 KM - stoji u izvještaju. 

Također, revizori su upozorili da su zaposleni, uz nalog za službeno putovanje, dužni da prilože svu relevantnu raspoloživu dokumentaciju koja, između ostalog, treba da sadrži poziv za održavanje sastanka, poziv na obuku ili neku drugu korespondenciju koja upućuje na svrhu službenog puta.

- U testiranim putnim nalozima smo ponovo konstatirali da se pozivna pisma prilikom pravdanja putnih naloga ne dostavljaju u Odsjek za materijalno-finansijske poslove koji vrši formalnu, suštinsku i računsku kontrolu dokumentacije i verifikuje njenu
zakonsku ispravnost, nego se nalaze u organizacionim jedinicama koje pripremaju odluke o službenim putovanjima - zaključili su revizori. 

Kada je riječ o izdacima za upotrebu službenih vozila oni iznose 3.462.984 KM, a odnose se na izdatke za benzin 2.275 KM, dizel 2.590.737 KM, materijal za popravku vozila 285.737 KM, usluge za održavanje vozila 268.525 KM, auto gume 115.600 KM, osiguranje vozila 189.603 KM te usluge pranja vozila 10.507 KM. 

Pravilnikom Vijeća ministara BiH o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine 
Ministarstvu je dato pravo na korištenje 22 vozila (4 vozila niže klase, 13 niže srednje klase, 4 srednje klase te jedno vozilo
više srednje klase). Pravilnikom o broju, uvjetima nabavke, načinu korištenja i određivanju lica sa pravom korištenja službenih specijalizovanih službenih vozila u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH utvrđen je broj specijalizovanih vozila u Ministarstvu (motorna vozila, priključna vozila i oklopna borbena vozila).

- Ovim Pravilnikom odobreno je 3.461 vozilo, a sa 31.12.2022. godine raspolagali su sa 2.267 vozila. Ministarstvo je zaključno sa 31.12.2022. godine raspolagalo sa 15 službenih vozila, od kojih je za četiri vozila utvrđeno pravo korištenja za službene potrebe kontinuirano tokom 24 sata dnevno u radne i neradne dane.

Korištenje službenih vozila u Ministarstvu i Oružanim snagama BiH je regulisano internim aktom Ministarstva3 kojim je uređen broj vozila, uvjeti nabavke i način korištenja službenih vozila i specijalizovanih vozila kao i prava, obaveze i postupanje zaposlenih i lica koja upravljaju vozilima. Pomenutim internim aktom je odobreno korištenje određenog broja specijalizovanih službenih vozila za princip direktne podrške komandama i štabovima Oružanih snaga BiH, za aktivnosti generalnog inspektorata i za vojno-diplomatske misije, oficire za vezu i predstavništva - stoji u revizorskom izvještaju te se dodaje: 

- Na osnovu podataka o korištenju vozila, koje je dostavilo Ministarstvo, uočili smo odstupanje u broju službenih specijalizovanih vozila koja su korištena tokom godine u odnosu na odobreni broj (npr. vojno-diplomatske misije), kao i da su službena  specijalizovana vozila korištena za potrebe Odjeljenja za opće i zajedničke poslove. 

Revizori su konstatirali da su prilikom kontrole putnih naloga utvrdili da se u nekima od njih ne unosi stanje kilometar sata prilikom sipanja goriva, vrijeme polaska i dolaska, potpis korisnika i osobe koja je odobrila upotrebu na dnevnoj osnovi.

Konstatirano je i odstupanje za istu unesenu relaciju i do 100 kilometara bez obrazloženja o eventualnim razlozima, te neusaglašenost evidencije o prisustvu na poslu i korištenja službenih vozila.

Revizori su našli zamjerku i kod nabavke rezervnih dijelova za vozila. Utvrdili su tako da se u pojedinim slučajevima kupuje rezervni dijelovi u većim količinama nego što je to potrebno, odnosno nabavljaju se u količinama koje su dosta veće od predviđenih tenderskom dokumentacijom.

- Nabavljaju se različite količine u odnosu na specifikaciju navedenu u obrascu za cijenu ponude koja je sastavni dio ponude (nabavka akumulatora) ili se popravljaju vozila koja nisu predviđena konkretnim lotom, a za koji je izabrani dobavljač ovlašteni serviser – navodi se u izvještaju.

Istaknuto je da se obavlja nabavka rezervnih dijelova i usluge za održavanje vozila koji nisu ugovoreni, a da se pritom ne provjerava tržišna cijena na način koji je ugovoren.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.