open-navfaktor-logo
search
U formi nacrta
Šta opozicija misli o neradnoj nedjelji u FBiH, koje su manjkavosti zakona, šta ne ide u prilog radnicima
Na ovom zakonskom dokumentu insistirao je Sindikat radnika u trgovini
A. Drinjaković
10.03.2024. u 15:38
get url
text
U ponedjeljak, 4. marta, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je ubrzo i prekinuta, trebao se razmatrati Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini. Radi se o dokumentu Vlade FBiH, koji, između ostalog, predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini, odnosno tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.  
Na ovom zakonskom dokumentu insistirao je Sindikat radnika u trgovini, a kao jedan od najvažnijih argumenata bio je da se na ovaj način omogućava da roditelji budu sa svojom djecom barem jedan dan u vikendu.
S druge strane, privredni sektor nije do kraja definisao stav o ovoj temi, pa je tako Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodava FBiH, ranije za Faktor kazao kako "poslodavcima u principu odgovara da je sistem uravnotežen, te da će se efekat ovog rješenja vidjeti tek kada se ozakoni". 
Ekonomisti, pak, smatraju da bi usvajanje ovog zakona i uvođenja neradne nedjelje za jednu od neminovnih posljedica imalo ukidanje radnih mjesta, manje plaće... Također, navode kako će radnici biti prisiljeni koristiti isključivo nedjelju kao slobodan dan, iako im je za rješavanja brojnih administrativnih poslova neophodan jedan radni dan.
Kakav je stav opozicije? Adnan Efendić, federalni zastupnik Stranke demokratske akcije, stava je da ovaj nacrt mora ići u javnu raspravu.
- Ovo je kompleksna tema, tiče se ogromnog broja ljudi, radnika, poslodavaca, sindikata... Možda se u izradi ovog dokumenta trebalo ići s opcijom da se radniku omogući pravo na slobodan dan tokom radne sedmice, od ponedjeljka do petka kako bi imao vremena da obavi svoje privatne obaveze. A znamo da nijedna institucija ili ustanova, bilo da je općinskog, kantonalnog ili federalnog nivoa ne radi vikendom.
U slučaju zakonom određene neradne nedjelje, radnik je prisiljen tražiti dodatni slobodan dan ili nekoliko sati odsustva s posla kako bi završio obeveze, recimo, u općini - kaže za Efendić za Faktor.
Ističe kako pojedini privredni sektori praktično najviše posla imaju tokom vikenda.
- Imate nemali broj poslodavaca s imperativom da se radi nedjeljom, prije svega u sektorima koji se tiču turizma. Kako sve to uskladiti, trebao bi znati zakonodavac - ističe Efendić.
Dajana Čolić, zastupnica Demokratske fronte u Parlamentu FBiH, naglašava da ova stranka ima principijelan stav.
- Sve što je dobro za građane, mi ćemo podržati. U svakom slučaju, kroz diskusije u Parlamentu FBiH, kasnije i kvalitetnom i i širokom javnom raspravom treba iznaći optimalno rješenje - kazala je Čolić za Faktor.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.