open-navfaktor-logo
search
Žestoki pritisci
Šta Michel donosi iz Brisela, hoće li Plenković preko prijatelja iz EU uspjeti odgoditi izbore u BiH
Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je prije dva dana da će se s najvišeg nivoa Evropskoga vijeća organizirati posljednji krug razgovora o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini. 
13.05.2022. u 21:16
get url
text

VEZANI TEKST - Charles Michel 20. maja u prvoj posjeti BiH: S bh. političarima o ispunjavanju 14 prioriteta za članstvo u EU

Dodao je da će, odbiju li bošnjački predstavnici reformu Izbornog zakona koju traži Evropska unija oni snositi odgovornost. Istaknuo je kako je stav HDZ-a Hrvatske i HDZ-a i HNS-a BiH sve ove godine jedinstven i čvrst - promijeniti Izborni zakon, naglasivši kako HDZ od 2006. godine upozorava na nedopustivo praksu da većinski narod svojim glasovima, zbog nepravednog Izbornog zakona, bira Hrvatima njihovog člana Predsjedništva.

- U konačnici ako i ti finalni pokušaji koji dolaze s najviše razine EU na poticaj Evropskog vijeća završe tako da Bošnjaci expressis verbis kažu: "Mi ne želimo dogovor", onda je teret odgovornosti za nepravedne i nepoštene izbore u oktobru po postojećim okolnostima na njima, a ne na Hrvatima – ocijenio je Plenković.

Dodao je kako treba iscrpiti sve mogućnosti, što HDZ i radi.

- Treba iscrpiti sve mogućnosti i mi to radimo, uvjereni da će, prije ili kasnije, međunarodna zajednica, a i drugi politički akteri u BiH shvatiti da BiH može dobro funkcionirati po ovom modelu 1-2-3, samo ako su svi zadovoljni – naveo je hrvatski premijer.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Čović je u pismu iznio niz nestina i prijetnji, Bošnjaci ne ugrožavaju Hrvate, naprotiv

A visoki EU zvaničnik koji dolazi u našu zemlju 20. i 21. maja je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, kojem će ovo biti prva službena posjeta BiH. 

Njegov dolazak, najavio je prije nekoliko dana i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ne imenujući ga pri tome, kazavši kako uskoro očekuje još jedan posrednički pokušaj Evropske unije da se izmijeni izborni zakon u BiH ali je kazao kako to u postojećim okolnostima neće dati rezultate.

- Bili su tu i Amerikanci pa su odustali. Vidite da to nije realno, ali pod utjecajem gospodina Plenkovića koji ima dobre veze i prijatelje u EU još jednom doći visokorangirani da pokuša, ali uzalud. Čović je pokvario odnose tako da u ovom času nije realno. U ovome času ne vjerujem u pozitivan ishod tih razgovora. Saradnja sa Dodikom koji prijeti cijepanjem BiH, Čovićeva podrška njemu, nije to trebao raditi. Trebat će vremena da napravimo atmosfreu da mogu proći izmjene Izbornog zakona BiH - kazao je Izetbegović za FTV. 

Hrvatski premijer 4. maja u Zagrebu je primio predsjednika HDZBiH Dragana Čovića, što je i objavio na svom zvaničnom Twitter nalogu. 

- Nakon raspisivanja Općih izbora u BiH, s Draganom Čovićem o daljnjim naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i važnosti jedinstva HNS-a BiH. Bez izborne reforme neće se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda niti funkcionalnost institucija - napisao je Plenković. 

Isti dan, Čović je uputio pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem "izražava duboku zabrinutost zbog odluke Centralne izborne komisije (CIK) o raspisivanju Općih izbora bez nužne izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija". Bošnjake je optužio da su radikalni, a međunarodnu zajednicu da šuti. 

Poduže pismo, adresiranomna zvaničnike EU-a, SAD-a i tijela međunarodne zajednice, Čović je zaključio prijetnjama o realizaciji zaključaka vanrednog zasjedanja njegove privatne udruge HNS-a.  

- S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka s Vanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. februara 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskoga konstitutivnog naroda u BiH - poručio je Čović. 

O pismu predsjednika HDZ-a, Izetbegović je rekao da vrvi neistinama. 

- Čović je iznio niz neargumentiranih neistina i par prijetnji. Neistine su da je HDZ htio otkloniti diksriminaciju, upravo obratno. Da se usvojio prijedlog HDZ-a i SNSD-a, presude Evropskog suda za ljudska prava nikada ne bi bile implementirane. Čović tvrdi da su Hrvati ugroženi i diskriminirani, pa kaže da je Vašingtonski sporazum predviđao paritet Bošnjaka i Hrvata, a što je neistina. U pismu se tvrdi da Bošnjaci napadaju na identitet, građanska i politička prava Hrvata!? Mi trpimo situaciju u kojoj je HNS zaustavio implementaciju izbornih rezultata prije 3,5 godine, blokiraju popunu Ustavnog suda. Od stotinu bitnih pozicija u BiH, Hrvati imaju 34, a Srbi i Bošnjaci po 33, što je protiv zakona i Ustava. Na nivou FBiH više od 56 posto u odnosu šta Ustav propisuje - kazao je Izetbegović.

Dodao je kako su u pismu izrečene dvije prijetnje, a jedna od njih je da je održavanje izbora u oktobru direktna prijetnja miru u našoj zemlji.

VEZANI TEKST - Plenković: Jednakopravnost Hrvata može se ostvariti samo ako se popravi Izborni zakon u BiH

- Naša ustavna i dejtonska obaveza, održavanje izbora, je prijetnja miru!? Te da će HNS pokrenuti korake za uspostavljanje nove teritoralne organizacije u BiH. To su radili kroz samoupravu prije dvadesetak godina Jelavić i zbog toga je suđen i pobjegao iz zemlje, a Prlić i ekipa su osuđeni zbog pokušaja stvaranja etnički čistog hrvatskog entiteta u BiH. I onda se prijeti ratom ako bude izbora ove godine u oktobru - kazao je Izetbegović.

Čovićev stranački kolega i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH najavio je da će u parlamentarnu proceduru HDZ BiH dostaviti prijedlog za novo institucionalno i teritorijalno reorganiziranje Bosne i Hercegovine, što je prevedeno realizacija 7. zaključka vanrednog zasjedanja HNS-a iz februara ove godine. 

Za Čovića više nema nikakve tajne. Uz Milorada Dodika, što je pokazao konkretno i djelima, on je proruski čovjek u Bosni i Hercegovini i za svoje planove ozvaničenja trećeg entiteta ima punu podršku Moskve. 

Plenković sada pokušava da uz pomoć briselskih veza izdejstvuje što povoljniju poziciju za Čovića, pa čak i eventualno odgađanje Općih izbora koje je CIK raspisao za 2. oktobar, kako bi se ostavilo prostora za izmjene Izbornog zakona BiH, koji po željama predsjednika bh. HDZ-a je prepun diskriminacija, a pri tome u drugi plan stavlja ono što su evropski standardi i principi. 

Hrvatski premijer za Čovića lobora i u Vatikanu. On je jučer u Zagrebu tokom susreta s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinijem kazao kako se jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini može ostvariti samo ako se popravi ono što nije dobro, a to je postojeći Izborni zakon.

Plenković je kazao kako Izborni zakon onemogućuje Hrvatima da biraju svoje legitimne predstavnike kako bi bili ravnopravni s ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

- Sve ovo vrijeme smo podržavali napore međunarodne zajednice, razgovarali s političkim strankama u BiH kako bi se postigao konsenzus i ispravile nepravde po kojima Hrvati nisu ravnopravni s ostala dva konstitutivna naroda - kazao je Plenković.

- Mi ćemo učiniti sve da se isprave te loše postavke, ali da to dođe na način koji će omogućiti Hrvatima da budu ravnopravni i da se to dogodi što prije - kazao je hrvatski premijer Plenković te dodao kako se nada političkoj podršci od Svete Stolice kada je u pitanju položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.