open-navfaktor-logo
search
Analiza
Šta je pozadina "Jošanice", "Dobrovoljačke"...: Beograd uporan u "dokazivanju" genocida nad Srbima
Optužnica koju je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo protiv 13 pripadnika Armije RBiH, koji se terete za navodne ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u mjesecu decembru 1992. samo je nastavak politike Beograda iz vremena Slobodana Miloševića koju slijepo slijedi Aleksandar Vučić, a kojom bi se svijetu "dokazalo" da je nad Srbima izvršen genocid.
14.08.2023. u 19:58
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženja žrtava: Tužilaštvo BiH radi po instrukcijama iz Beograda

Sagovornici Faktora koji su proteklih, skoro pa tri decenije, proveli u borbi pravnog dokazivanja genocida i ratnih zločina na sudovima u Hagu i Bosni i Hercegovini, kažu kako se radi o beogradskom rukopisu.

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine radi po instrukcijama iz Beograda i falsifikovane dokumentacije koju je 1996. godine Srbija predala Međunarodnom sudu pravde optužujući Bosnu i Hercegovinu za počinjen genocid nad Srbima u BiH – tvrde i iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida na čijem je čelu Murat Tahirović.

Srbija je prije 27 godina pokušavala falsifikovanom dokumentacijom "dokazati" da je BiH odgovorna za djela genocida počinjena nad Srbima u Bosni i Hercegovini i za druga kršenja obaveza utvrđenih Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

U obrazloženju koje su dostavili Međunarodnom sudu pravde u Hagu naveli su da je sve to potaknuto "Islamskom deklaracijom" koju je napisao Alija Izetbegović. Osim toga pozvali su se na listove "Novi Vox" i "Zmaj od Bosne".

Jedan od navodnih zločina koje su tretirali u toj dokumentaciji bio je upravo slučaj "Jošanica" za koji se sada pokušavaju optužiti i eventualno osuditi Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić, Adem Fehrić, Mustafa Poljo, Enver Kustura, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Navode optužbe Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem više od 400 svjedoka kao i prilaganjem više od 1.200 dokaznih materijala.

Nakon što je država BiH, odnosno bh. strana navedena kao odgovorna za navodni genocide nad Srbima, provjerama na terenu utvrđeno je da se radi o lažiranju izjava.

Tačnije, beogradske istražne sudije uzmale su izjave od navodnih svjedoka u Beogradu, a neki od njih su 1996. godine dolazili i na Pale. Kao što su tada, tako i danas hodaju i vršljaju po BiH.

Osim Jošanice, za još nekoliko slučajeva koji su u srbijanskoj kontratužbi navedeni kao primjeri "genocida nad Srbima" utvrđeno je da se radi o klasičnom podmetanju i falsifikovanju.

Nakon što je to predočeno Srbiji odustali su 1996. od kontratužbe, koju su podnijeli nakon što je BiH tužila Srbiju 1993. godine. Međutim, to nije predstavljalo prepreku niti smetnju zvaničnom Beogradu, da "dobaci" dokumentaciju Tužilaštvu BiH, na osnovu koje se sada nastoje procesuirati i osuditi branitelji BiH.

VEZANI TEKST - Srpska propagandna mašinerija godinama žrtve njihove agresije prikazuje kao "postradale Srbe"

Osim slučaja "Jošanica" tu je svakako najeklatantniji primjer "Dobrovoljačka", gdje Tužilaštvo na čelu sa Milankom Kajganićem nastoji dokazati da kolona JNA nije bila legitimina vojna meta i da nije bilo otmice Alije Izetbegovića, predsjednika RBiH, iako je Haški tribunal utvrdio i potvrdio činjenično stanje. Kolona JNA jeste bila vojna legitimna meta, a Izetbegović je otet.

Paralaleno s ovim, vodi se i proces u kojem srpska propagandna mašinerija žrtve njihove agresije prikazuje kao "postradale Srbe". Nedavni skandal na obilježavanju godišnjice hrvatske vojne akcije "Oluja" u Prijedoru, kada je tokom govorancija zvaničnika RS-a i Srbije, iza njihovih leđa prikazivana fotografija žrtava, za koje se ispostavilo da su bošnjački prognanici iz Žepe, samo je vrh ledenog brijega.

Primjer su imena djece ubijene tokom opsade Sarajeva od VRS-a, a koja se nalaze na kojekakvim spiskovima Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, prema kojima je "u općinama Srpskog Sarajeva, tokom rata stradalo je 106 djece".

Projekat SniperAlley Photo iza kojeg stoji Džemil Hodžić, koji se već godinama bavi prikupljanjem, arhiviranjem i čuvanjem fotografija svjetski priznatih fotoreportera koji su izvještavali prvenstveno o opsadi Sarajeva u periodu od 1992 - 1996. godine, otkrio je do sada 11 imena sarajevske djece koja su ubijena tokom opsade Sarajeva a našla su se na ovom spisku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.