open-navfaktor-logo
search
Zanemaren značaj
Spahić pozvao nadležne: Posvetite se obnovi kraljevskih gradova u BiH
Osnivač i Art direktor Festivala G R A D i "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić poziva sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da se posvete obnovi kraljevskih gradova naše zemlje u skladu s obavezama i odgovornostima koje proizlazi iz zakona i Strategije kulturne politike BiH o zaštiti kulturno-istorijske baštine, međunarodnih standarda i UNESCO konvencija, saopćeno je iz Direkcije "Sarajevske zime".
14.08.2023. u 11:44
get url
text

Spahić naglašava da se još jednom, boraveći protekle sedmice u kraljevskim gradovima uvjerio da nedostaju konkretni planovi i odluke o ulaganju u njihovu obnovu, kao i da je zanemareno njihovo značenje za kulturu, umjetnost i historiju te njihovo mjesto u širenju turističke ponude BiH, posebno imajući u vidu izuzetno prirodno okruženje i vitalnost i kreativnost stanovništva koje živi oko kraljevskih gradova i u Sarajevu.

Spahić je izjavio da VII Internacionalni Festival G R A D, koji će organizovati Kreativni tim briljantnih mladih stvaralaca od 29. augusta do 21. septembra, povezuje kraljevske gradove i  Sarajevo, glavni grad BiH, kako bi bila afirmisana važnost starih gradova BiH i njihov utjecaj na Mediteranu i u Evropi.

- Umjetnost diplomatije i diplomatiju umjetnosti življenja između građana naše zemlje i sa  susjednim državama i svijetom kroz milenije možemo najbolje prepoznavati na primjeru Povelje bosanskog bana Kulina iz 1189. godine - rekao je Spahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.