open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
SNSD radi mimo koalicijskih partnera: Šalju svoje zakone o Sudu BiH i o izboru sudija u Ustavni sud
Suština zakona o Sudu BiH koji pripremamo je to apelaciono odjeljenje. Ne odustajemo da to bude Banja Luka i to će biti u zakonu, kazao nam je Vujičić.
Autor: M. R. S.
29.03.2024. u 23:02
get url
text
Zakon o Sudu Bosne i Hercegovine i zakon o izboru sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači zastupnici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, "ukazali" su se jučer na web stranici bh. Parlamenta, ali su ubrzo "nestali".
No zamjenik predsjedavajuće Kluba zastupnika SNSD-a Miroslav Vujičić potvrdio nam je da se zakoni pripremaju i u završnoj su fazi.
Vujičić je, govoreći o pripremama ova dva zakona, kazao da je riječ o principu koji je "po nama bitan da BiH funkcioniše normalno", a to je "da se svi dogovorimo između sebe".
- Svaka ostala priča koja se dešava ovih par dana gdje jedan čovjek preuzima ingerencije Parlamentarne skupštine ne vodi ničemu – dodao je Vujičić, aludirajući na visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je nametnuo izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.
Ipak, bez dogovora s koalicijskim partnerima na državnom nivou, odnosno s "Trojkom" (SDP, Naša stranka i NiP) i HDZ-om, SNSD će ova dva zakona uputiti u parlamentarnu proceduru.
Zakon o sudu BiH je u dva navrata bio na dnevnom redu sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ali se vraćao jer ga partneri nisu do kraja dogovorili. Nedavno je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao da je 90 posto dogovoren svaki od zakona na kojim rade. Kod zakona o sudu zapinje, prema onome što se u javnosti navodi, oko sjedišta budućeg apelacionog odjela. Trojka traži da to bude Istočno Sarajevo, a SNSD da bude Banja Luka.
- Suština zakona o Sudu BiH koji pripremamo je to apelaciono odjeljenje. Ne odustajemo da to bude Banja Luka i to će biti u zakonu – rekao nam je Vujičić.
U zakonu o izboru sudija u Ustavni sud BiH SNSD-ovci planiraju da sve sudije ovog suda budu državljani BiH, odnosno da više nema stranih sudija. Sličan zakon u proceduru je uputio SDS-ove delegat Želimir Nešković. Taj zakon je uvršten u dnevni red prošle sjednice Doma naroda bh. Parlamenta. Tu je i zaustavljen kada su svi delegati iz reda bošnjačkog naroda napustili sjednicu i ona je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.
Skoro isti zakon sada priprema SNSD, ovaj put ide prvo u Zastupnički dom bh. Parlamenta.
- Različiti su modeli izbora. Vidjet ćemo da li da sudije biraju jedan i drugi entitetski parlament ili da Zastupnički dom učestvuje u izboru. Naš stav kad su u pitanju strane sudije je poznat. Da Evropski sud bira sudije je besmisleno. Ustav je dao mogućnost da se u BiH mi dogovorimo, mi da biramo u BiH sudije – stava je Vujičić.
Da to nije baš tako nedavno je istakla Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH.
- Tačno je da je u Ustavu BiH predviđeno da Parlamentarna skupština BiH može odrediti drugačiji način izbora međunarodnih sudija, ali samo drugačiji način. Nema Parlamentarna skupština BiH, bez eventualne promjene Ustava, da odlučuje nekim drugim zakonom o nekim pitanjima koja se tiču Ustavnog suda – istakla je između ostalog Galić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.