open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
SNSD, HDZ i "Trojka" i u Domu naroda Parlamenta BiH usvojili "evropske zakone"
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas dva nova zakona, te izmjene i dopune tri postojeća zakona koji se nazivaju "evropskim".
30.08.2023. u 13:01
get url
text

VEZANI TEKST - TIBiH: Zakoni usvojeni u Zastupničkom domu privid reformi, izbjegava se stvarna odgovornost

Usvojeni su Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, izmjene i dopune Zakona o strancima, izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljdsuka prava i Zakon o slobodi pristupa informacijama, koji su prošli proceduru usvajanja u Zastupničkom domu.

Također, usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, ali u prvom čitanju i o njima će se Dom naroda, po najavi, konačno izjasniti 6. septembra.

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, najavio je ulaganje amandmana na ovaj zakon.

Ovih pet zakonskih rješenja usvojeni su uglavnom glasovima delegata vladajućih stranaka, odnosno HDZ-a, SNSD-a, NiP-a, kao i dijela "Trojke". 

Ranije su i iz Transparency internationala BiH istakli da izmjene i dopune Zakona o VSTV-u i dalje nisu suštinski riješile pitanje potencijalnog skrivanja imovine nosilaca pravosudnih funkcija, dok je Zakon o slobodi pristupa informacijama u nekim segmentima lošiji od postojećeg i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa.

{$galerijaFotografija}

0J4A9871.JPG
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.