open-navfaktor-logo
search
Nakon smjene
Snishodljivi Dino i "prehrabri" Konaković: Od "ti si popravila šta su lopovi kvarili" do svega najgoreg o Izetbegović
Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, oglasio se nakon što je Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jučer donio odluku o smjeni prof. dr. Sebije Izetbegović, dosadašnje generalne direktorice KCUS-a. 
28.11.2023. u 11:48
get url
text

VEZANI TEKST - Tako je pisao Konaković: "Ti si u KCUS-u popravila stvari koje su lopovi i hohštapleri kvarili"

UO je na jučerašnjoj sjednici imenovao vršioca dužnosti direktora KCUS-a, a to je doc. dr. Alen Pilav, kadar SDP-a. Raspodjelom institucija i ustanova u Federaciji među strankama "Trojke" i HDZ-a, Klinički centar u Sarajevu je pripao na upravljanje NiP-u. Kako se već neko vrijeme nagađa, kada se okonča konkursna procedura, na mjesto generalnog direktora KCUS-a trebao bi biti imenovan prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. Na konkurs se prijavio veći broj kandidata.

Konaković, koji je svoju političku karijeru u SDA i u institucijama Kantona Sarajevo nekada gradio na način da je nastojao biti jako blizak Sebiji Izetbegović, nakon njene smjene se oglasio na društvenim mrežama. O bivšoj "šefici" sve najgore. 

Žali Konaković za kadrom koji je otišao s KCUS-a, a nekada je u porukama Sebiji Izetbegović snishodljivo pisao kako je "popravila stvari koje su lopovi i hohštapleri godinama kvarili". Lopovi i hohštapleri iz Konakovićevih poruka koje je svojevremeno slao Izetbegović su dio one strukture koja će nakon njene smjene ponovo upravljati KCUS-om. 

Konaković se jako ljutio kada su mu "rezali" izjave u kojima "hvali gospođu Izetbegović". I to je otvoreno novinarima davao na znanje i upozoravao ih šaljući im poruke u kasne sate. 

Njegove izjave o Sebiji Izetbegović nakon smjene, bez "rezanja", prenosimo u cijelosti: 

VEZANI TEKST - Od "bez rezanja izjava kad hvalim gospođu Izetbegović" do "nju ne može smijeniti ni NATO"

Niko bolje o razlozima za smjenu Sebije Izetbegović nije govorio od nje same. Jučer je u reakciji na smjenu sama objasnila zašto je trebalo da ode i mnogo ranije.
Kaže da je vraćala dugove, povećala plate i popravila poslovanje. Nijedna jedina riječ o zdravstvenim uslugama, novim programima, edukaciji kadra, usavršavanju, dakle nijedna riječ o postignućima u zdravstvu. Nije to ni mogla pisati jer takvih postignuća nije bilo.

Broj usluga drastično smanjen, mnogo dobrih ljekara protjerano sa KCUS-a, nekoliko klinika zatvoreno, a na usavršavanje su oni hrabriji išli krišom i sve finansirali svojim novcem. Novac kojim se hvali posebna je priča.

Novac je dobijala iz državnih kasa, dominantno iz ZZO KS, tranše su drastično rasle od kad je ona na čelu KCUS-a. Neka nam pokaže sopstvene prihode od usluga i novac koji je došao iz drugih izvora. Toga naravno nema. 100 miliona KM iznosila je tranša ZZO doznačena KCUS-u 2015. godine, a 148,5 miliona KM doznačeno je 2022. godine.

Skoro 50 miliona KM godišnje dobijali su više od prethodnika u vrijeme mandata Sebije I. Kaže da je povećala plate, a svaki put kad bi Vlada KS potpisivala kolektivne ugovore sa zdravstvenim radnicima opet bi ZZO doznačio KCUS-u više novca za plate, onoliko koliko je potrebno. 2016. godine je ZZO doznačio KCUS-u za plate 64,1 milion KM, a 2022. godine 99,7 miliona KM. Platu je povećavala Vlada Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Jezikom koji ti (ne)razumiješ: Ozbiljni političari, a u najmanju ruku pristojni ljudi, ne diraju u porodice

Vlada FBiH sa Novalićem na čelu "onako" je dodjeljivala novac KCUS-u nekoliko puta, sve dok su neke druge zdravstvene ustanove kojima je pomoć potrebna zaboravljane. Jednom je prilikom suprug bivše direktorice dobro rekao, ima veze i može biti direktorica.

Pokazala je da ima veze u BiH jer je novac dolazio šakom i kapom sa svih nivoa vlasti. Veze u inostranstvu baš i nije dokazala.

Neću sad o šteti koju je napravila na Medicinskom fakultetu jer doktori koje je sa KCUS-a tjerala po automatizmu nisu mogli predavati studentima.
Na Medicinskom fakultetu koji je apsolutno kontrolisala godinama, al’ eto, neko je uspio da “ukrade” njene diplome i trajno su nestale, duplikata nema, arhive su uništene, a nema ni svjedoka, prava zavjera. Doktora manje, usluga manje, klinika manje, edukacije manje (ništa) , novca iz državne kase mnogo, mnogo više.

VEZANI TEKST - Vještačenja Alise Mutap naredilo je Tužilaštvo KS, zašto se javnosti uporno serviraju netačne tvrdnje?

Priča o promjeni komisija u slučaju ubistva Dženana Memića, priča o odbijanju liječenja malene Nadin, priče anesteziologa koji su pobjegli sa KCUS-a, priča o respiratorima i još neke priče, poseban su dio.

Zbog svega navedenog ovo nije obična smjena. Laž i strah obilježili su period u kojem je bivša direktorica upravljala Kliničkim centrom. Pad koji tiho, u sebi, slavi i veliki broj SDA-ovaca koji su sa nama djelili svoja iskustva. Pravda koja uvijek stigne, nekad brže, a nekad sporije. Pritisak i napadi kroz koje smo prošli zbog ove borbe su zanemarivi zbog činjenice koja je u cijeloj priči najvažnija. Nema nedodrljivih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.