open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Snabdijevanje vodom: Situacija nije alarmantna neće biti redukcija, ali dugoročno...
Zbog veoma teške hidrološke situacije i dugotrajnog sušnog perioda na svim izvorištima iz kojih se zahvata voda za vodosnabdijevanje potrošača u Kantonu Sarajevo došlo je do smanjenja izdašnosti, saopćili su jučer iz KJKP Vodovod i kanalizacija. 
01.11.2023. u 18:23
get url
text

Građani su uznemireni, pa nam javljaju da je došlo do smanjenog pritiska vode u česmama, a stanovnici iz naselja Gazin Han kažu da već mjesec dana imaju "redukciju vode" od 23 do 8 sati, a od jučer od 12 sati nemaju vode nikako.

- U Vodovodu su nam rekli da imaju mnogo kvarova. U petak ujutro nismo imali cijeli dan vode, u subotu su pustili sat vremena, u nedjelju cijeli dan nismo imali i onda od utorka u 12 sati nemamo nikako - javila nam je čitateljka iz Streljačke ulice iz naselja Gazin Han.

O čemu se radi pitali smo u Vodovodu i kanalizaciji.

- Značajno smanjenje izdašnosti bilježimo na planinskim vrelima Mošćanica, Crnil, Uroševo vrelo, dotok sa Jahorinskih vrela, kao i dotok sa Peračkog vrela. Na nekim lokalitetima koja se snabdijevaju sa ovih vrela možemo dopremiti vodu iz Sarajevskog polja, ali na nekim područjima to nije izvodivo. Za lokalitet Faletića, Mošćanice, Gazinog hana koji se snabdijevaju sa vrela Mošćanica i Crnil nije moguće dopremiti vodu iz drugog pravca te je na tom lokalitetu izraženo otežano vodosnabdijevanje u smislu smanjenja pritiska u vodovodnoj mreži što kod dijela potrošača u ulicama Škaljin sokak i Streljačka ulica u naselju Gazin Han, dovodi do poremećaja u vodosnabdijevanju. Situacija nije alarmantna niti prijetimo redukcijama, ali prateći vremenske prognoze dugoročno ne možemo očekivati značajnije padavine koje bi u većoj mjeri promijenile trenutno stanje. To je samo apel da više razmišljamo o ovom prirodnom resursu i njegovom očuvanju - pojašnjavaju iz Vodovoda i kanalizacije.

Neoprihodovana voda u sarajevskom vodovodnom sistemu iznosi oko 70 posto, kažu u Vodovodu.

- U toku su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u okviru druge tranše EBRD kredita čija je realizacija podijeljena na pet sekcija. Završeni su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u prvoj sekciji a zamijenjeno je oko 7.000 metara cjevovoda različitih profila i rekonstrukcija postojećih kućnih priključaka. U drugoj sekciji, čija je realizacija u toku, do sada je rekonstruisano više od 4.000 metara cjevovoda različitih profila. Sredstvima iz prve tranše EBRD kredita rekonstruisano je oko 13,5 kilometara cjevovoda.

Konstantno ukazujemo na potrebu kontinuiranog ulaganja u obnovu vodovodne mreže. Vodovodni sistem kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija ima više od 1.200 kilometara vodovodne mreže različitih profila prosječne starosti oko 60 godina. Da bismo napravili konkretne pomake potrebno je godišnje rekonstruisati 25 kilometara cjevovoda, a što nažalost nije bila praksa svih ovih ranijih godina. Zato zbog neblagovremene rekonstrukcije i zamjene dolazi do čestih kvarova na vodovodnoj mreži. Ekipe svakodnevno vrše popravak na raznim lokalitetima u Kantonu Sarajevo o čemu medije i potrošače u Kantonu Sarajevo uredno obavještavamo – poručuju iz Vodovoda i kanalizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.