open-navfaktor-logo
search
Predstavljena nova većina
Smjena Vlade ZDK u ponedjeljak: SDA će dobiti premijera, neki "stari" ministri će ostati
Za ponedjeljak je zakazana hitna sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj bi trebalo biti izglasano nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a nova vlada mogla bi biti formirana već do kraja iduće sedmice, rečeno je danas na press konferenciji u Zenici na kojoj je predstavljena nova skupštinska većina.
06.10.2023. u 12:49
get url
text
Nova skupštinska većina u ZDK
Nova skupštinska većina u ZDK

Novu većinu čine SDA, DF, NES, SBB i tri samostalna zastupnika i imaju 20 ruku u Skupštini ZDK. Formirana je nakon raspada stare i unutrašnjih previranja, najprije između SDP-a i Bh. inicijative-Kasumović Fuad, ali i unutarstranačkih trzavica. Tu "raspadnutu" većinu činili su još DF i NES, koji su ušli i u novu, te HDZ, NiP i Naša stranka. 

- S obzirom na usložnjenu političku situaciju u Zeničko-dobojskom kantonu i da nije bilo jasnije skupštinske većine, ova grupacija se opredijelila da sačini novu većinu, novu vladu i da napravi novi program Vlade koja će biti u kontinuitetu jer ćemo imati ministre koji su već u Vladi i nastavit će da rade - rekao je danas Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA.

Dodao je da su na inicijativu svih aktera prije nekoliko dana dogovorili novu većinu, te da pozivaju sve "koji su spremni dati maksimum, da radimo na zajedničkom programu, da ZDK bude kanton ugodnog življenja, lider u izvozu, koji posvećuje pažnju na obrazovanje, zdravstvo...". 

Rekao je da su predstavnici nove većine potpisali i dokument pod nazivom Programski principi partnerskog djelovanja 2023-2026".

- Ako se pojavi nova većina u dogledno vrijeme, spremni smo, ako ne budemo radili kako treba, ustupiti mjesto novoj većini - dodao je Galijašević.

On je odgovorio da će premijera u novoj Vladi ZDK imati SDA, a da su svi ostali resori na stolu i o njima još nisu razgovarali. Konkretniji dogovor o resorima i imenima očekuje narednih dana. 

- Trenutno nemamo ime premijera i sva imena koja su se pojavila u medijima su spekualcije - istakao je Galijašević.

VEZANI TEKST - Smjena Vlade ZDK moguća u ponedjeljak, nova se očekuje do kraja mjeseca

Goran Bulajić (DF), zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK, rekao je da su bili dio postojeće većine i da su bili uvjereni da mogu adekvatno funkcionirati na duže staze, ali je u posljednje vrijeme došlo do problema unutar vladajuće koalicije koje su bezuspješno pokušavali riješiti internim razgovorima.

- Do unazad šest-sedam dana ti pokušaji nisu urodili plodom tako da smo, u cilju zaštite interesa građana i ciljeva stranke, bili primorani vidjeti koje su druge opcije. I kada smo bili suočeni s time da ima 20 potpisa za novu većinu, nije bilo dileme, naši programski ciljevi su bili prihvaćeni na drugoj strani - pojasnio je Bulajić.

Govorio je o proceduri, kazavši da će u ponedjeljak biti održana hitna sjednica, a planirana je još jedna, najvjerovatnije u srijedu, "tako da bi u prvoj polovini iduće sedmice imali završene provcedure vezane za proklamaciju skupštinske većine".

Na pitanje kada se očekuje nova vlada, Bulajić je odgovorio da pretpostavlja da će to biti u idućoj sedmici, možda do petka, ili čak na sjednici u srijedu.

Ivo Tadić, koji je napustio HDZ i djeluje kao samostalni zastupnik te je dio nove većine, kazao je da je ZDK među prvim formirao vlast nakon Općih izbora 2022. godine, ali da u posljednja dva-tri mjeseca stvari nisu funkcionirale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.