open-navfaktor-logo
search
Na prijedlog Tužilaštva BiH
Slučaj "Dženan Memić": Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor policajcu Josipu Bariću
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor policajcu Josipu Bariću u sklopu istrage o smrti Dženana Memića, potvrdio je Faktor Ifet Feraget, advokat porodice Memić.
24.04.2021. u 17:49
get url
text

- Da, informacija je tačna! Po prijedlogu tužioca Ćazima Hasanspahića, sutkinja Hasija Mašović, koja je postupala u tom predmetu, usvojila je prijedlog za određivanje pritvora, a potom i odredila pritvor u trajanju od mjesec. To je za mene bilo i očekivano s obzirom da se radi o grupi za organizovani kriminal i da se dva lica evo skoro tri mjeseca nalaze u pritvoru – kazao je Feraget.

VEZANI TEKST - Policajac uhapšen u sklopu istrage smrti Dženana Memića predat Tužilaštvu BiH

Podsjetimo, Josip Barić uhapšen je prije dva dana.

- Prvi rok od 24 sata bio je na raspolaganju Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja ga je lišila slobode po naredbi Tužilaštva BiH. Nakon toga je ispitan u Tužilaštvu BiH detaljno na sve okolnosti. Bit će vremena da komentarišemo njegove iskaze kada budu objelodanjeni. Meni su poznati njegovi iskazi iz ranijeg postupka - dodao je Feraget. 

Jučer poslijepodne Barić je predat u nadležnost Suda BiH, koji je u roku od 24 sata održao ročište nakon čega je usvojen prijelog za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Policajac Barić bio je na uviđaju nakon događaja u Velikoj Aleji u kojem je, pod još neutvrđenim okolnostima povrede zadobio 21-godišnji Dženan Memić.

On je tada, između ostalog, uzeo izjavu od jedine svjedokinje događaja Alise Mutap, o čemu je sačinio dvije zabilješke, koje su se razlikovale. O tome je tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić izvijestila komesara.

Protiv Barića je tada provedena unutrašnja istraga, ali on nije sankcionisan jer nije bilo dovoljno dokaza.



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.