open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Skupština TK povukla saglasnost na odluku po kojoj FBiH dobija osnivačka prava nad UKC-om Tuzla
Skupština Tuzlanskog kantona jučer popodne, nakon redovne, održala je i hitnu sjednicu na kojoj je, prema riječima predsjednika Žarka Vujovića, usvojena odluka kojom se van snage stavlja odluka o preuzimanju osnivačkih prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom (UKC) Tuzla iz 2013. godine.
01.06.2023. u 13:10
get url
text

- Po odluci koja je stavljena van snage, jedan dio osnivačkih prava nad UKC-om dat je Fedaraciji Bosne i Hercegovine. Mi smo u posljednjih godinu dana tražili da se napravi ugovor kojim će se definirati upravljačka prava između FBiH i Tuzlanskog kantona, ali to nije provelo Federalno ministarstvo zdravstva - pojašnjava Vujović.

Nama je i dalje cilj da se kroz pregovore upravljačka struktura uspostavi u skladu sa zakonom, ističe Vujović, a to će, navodi on, podrazumijevati da se jasno definiraju kako prava, pa i ona upravljačka, tako i obaveze, posebno način finansiranja.

Nezvanično saznajemo da je na UKC Tuzla s nivoa FBiH stiglo pismo da se obustave sve konkursne procedure, svi prijemi zaposlenika, započete procedure za specijalizaciju... Istovremeno, FBiH nikada nije imenovala svoje predstavnike u radnu grupu koja će sačiniti ugovor o upravljačkim pravima nad UKC-om, dok je to Ministarstvo zdravstva TK učinilo prije više od godinu dana.

- Usvojenom odlukom Skupštine TK upravljačka prava na UKC-om još uvijek nisu prenesena na Kanton. Tu treba malo više procedura da se ispoštuje. Vidjet ćemo kakve će biti posljedice odluke kada bude objavljena u službenim novinama - kaže Emir Softić, predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla.

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona u svom saopćenju navodi da je "jučer, u kasnim poslijepodnevnim satima zakazana hitna sjednica Skupštine TK na kojoj je skupštinska većina SDA-DF krenula u gašenje UKC-a Tuzla i jednostrano raskidanje ugovora, suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH".

- Gubitkom statusa "univerzitetsko-kliničke bolnice" i vraćanjem na nivo kantonalne bolnice građani TK ostaju uskraćeni za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite na tercijarnom nivou, a studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli za dodiplomsku i postdiplomsku nastavu, kao i naučno-istraživački rad - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.