open-navfaktor-logo
search
Čest slučaj
Sjednice Skupštine KS na ivici kvoruma, kuda hodaju zastupnici
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo čini se kako su sve manje zainteresirani da vrijeme provode u skupštinskim klupama.
18.05.2022. u 07:57
get url
text

VEZANI TEKST - Još jedna sjednica prekinuta: Raspada li se parlamentarna većina Skupštine Kantona Sarajevo?
 

Tokom ove, ali i prošle godine u više navrata se dogodilo da su sjednice na ivici kvoruma, a u nekoliko navrata sjednice su zbog nedostatka kvoruma bile i prekidane.

Maratonska 52. sjednica na kojoj je dnevnim redom predviđeno 60 tačaka dnevnog reda traje čak od kraja aprila ove godine, a dodatno je usporavaju česte pauze koje uglavnom dolaze na zahtjev parlamentarne većine onda kada primijete da su njihove stranačke ili koalicione kolege napustile sjednicu. U posljednja dva dana tokom održavanja 52. sjednice, zastupnici iz parlamentarne većine u nekoliko navrata su tražili pauze koje su znale trajati više od pola sata kako bi svoje kolege vratili u skupštinske klupe, te kako bi osigurali nastavak sjednice.

VEZANI TEKST - Čengićeva lekcija "Trojki": Ne treba opozicija čuvati kvorum, nego parlamentarna većina
 

- U ovom momentu izgleda da opet nemamo kvorum. Bilo bi dobro da se to pitanje riješi. Nije korektno da zastupnici iz opozicije sjede cijeli dan ovdje, a zastupnici iz pozicije piju kafe po kancelarijama. Konstatujte da li imamo kvorum jer ne možemo raditi bez kvoruma - kazao je jučer zastupnik iz Kluba SDA Mahir Dević, nakon čega je sjednica prekinuta dok zastupnici iz parlamentarne većine nisu ušli u skupštinsku salu.

Prekidanje sjednica u proteklom periodu zbog nedostatka kvoruma gotovo uvijek dovodilo je do žestokih političkih prepucavanja i međusobnih optuživanja. Iz stranaka koje su dio parlamentarne većine uglavnom su optuživali opoziciju zbog nedostatka kvoruma, dok je opozicija krivicu pripisivala upravo parlametarnoj većini dovodeći u pitanje i samo postojanje parlamentarne većine u Skupštini KS.

VEZANI TEKST - Konaković snimao zastupnike na hodniku, Zahiragić snimao Konakovića
 

Tako je šef Kluba Naroda i pravde Elmedin Konaković znao izlaziti na hodnik i snimati zastupnike iz opozicije u nastojanju da javnosti prikaže kako kvoruma nema zbog opozicije, a ne parlamentarne većine. 

Da opozicija nije dužna čuvati kvorum "Trojci" u Skupštini KS je to ranije morao objašnjavati SDP-ov federalni zastupnik Irfan Čengić.

Čest je slučaj i to da zastupnici tokom rasprava i obraćanja gotovo uopće ne prisustvuju sjednici, te se u sali pojave samo tokom glasanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.