open-navfaktor-logo
search
Dopis ministrici
Sivro: Ne mijenjajte često učitelje i nastavnike učenicima u Kantonu Sarajevo
Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, uputio je dopis Naidi Muminović-Hota, ministrici predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u KS, kojim traži da se učenicima u školama ne mijenjaju često učitelji i nastavnici. 
25.05.2021. u 18:47
get url
text

- Svjedoci smo da se posljednjih nekoliko godina mijenjaju nastavnici, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da je to postala učestala praksa u razrednoj nastavi. S tim u vezi, upućujemo vam zahtjev da saglasnosti za raspisivanje konkursa, koje dajete školama, ove godine promijenite na period od tri godine, odnosno od 1. septembra 2021. do 31. avgusta 2024. godine - navodi se u dopisu.

Dodaje se da to treba da se odnosi isključivo na konkurse za upražnjena radna mjesta nastala zbog penzionisanja, raskida ugovora o radu i slično.

- Prema našim evidencijama takvih radnih pozicija je oko 100. Svjesni smo da ćemo zbog navedenog u narednom periodu imati i pojedinačne slučajeve tehnološkog viška, prije svega zbog "prerastanja" ugovora o radu iz određenog u neodređeno, ali smatramo da je važniji interes učenika nego dodatne tegobe u radu Ministarstva i Sindikata. Sindikat garantuje da u ovom slučaju niko neće ostati bez posla - ističe se u dopisu.

Sindikat je pozvao Ministarstvo da još jednom dobro razmisli i da prihvati njihov prijedog, prema kojem broj dodatnih bodova u ustanovi u kojoj se kandidat boduje bude 0,20.

- Naime, katastrofalan je prijedlog da se isto boduje samo 0,05 bodova, što pokazuje neznanje predlagatelja ili lošu namjeru prema učenicima - zaključeno je u dopisu.

FOTO: Facebook

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.