open-navfaktor-logo
search
Brojne manjkavosti
Sindikat FMUP-a tražio da se Čamparin zakon sa "konfuznim i u praksi nepoznatim" rješenjima povuče iz Parlamenta
Na zahtjev Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, iz parlamentarne procedure, Vlada Federacije je povukla Prijedlog zakona o policijskim službenicima.
11.12.2020. u 20:14
get url
text

Iz Sindikata su naglasili da je Prijedlog donesen bez konsultacija sa njima i da kao takav predviđa mnoga "konfuzna, kontradiktorna i u široj praksi nepoznata rješenja", a da su izostavljene iz zakona situacije poput aktuelne migrantske krize.

"Motivi nam ni dan-danas nisu jasni"

- Ovaj zakon je "osnovni alat" policijskih službenika i neprirodno je da se na njemu u finalnom dijelu radilo bez učešća sindikata. Mi smo pregovarali, učestvovali u jednoj fazi donošenja tog zakona, ali prije tri-četiri godine. Tada smo dali 23 primjedbe, nešto od toga je uistinu i usvojeno, nekih 30-ak posto, pa je utvrđen nacrt 2017. godine. Od tada, kada su utvrđeni novi instituti, nije bilo dodatnih konsultacija, takoreći drugog kruga javne rasprave, a što je Vlada FBiH obavezna, odnosno federalni ministar unutrašnjih poslova (Aljoša Čampara, op. a.) je ovlašteni predlagač na Vladi FBiH. Toga nije bilo. Zašto, nama motivi ni dan-danas nisu jasni - ispričao nam je Mihret Rotić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a.

Pojašnjava da je 2013. godine utvrđen prednacrt zakona, u bitno drugačijoj okolnosti nego što su današnje, a nacrt 2017. godine.

- Tamo su ponuđena neka rješenja koja se tiču prvenstveno upošljavanja, obaveza i prava policijskih službenika koja su asimetrična u odnosu na sva druga zakonska rješenja, odnosno, Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine. Recimo, kod nas se može doći uposliti policijski službenik iz bilo koje policijske agencije u BiH, a mi ne možemo otići nigdje. Ili kada govorimo o internom premještaju policijskog službenika. To je, hajmo reći, jedan institut gdje vi kao rukovodilac možete poslati policijskog službenika iz Sarajeva u Bihać, bez vremenskog ograničenja trajanja tog internog premještaja... - govori nam Rotić i dodaje:

- Na web stranici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i dalje stoji Nacrt zakona o policijskim službenicima. Na toj stranici nema prijedloga koji nameće nova rješenja, obaveze, a u kojima se umanjuju prava policijskih službenika. Pa imamo u tom prijedlogu da se nameće obaveza rada policijskom službeniku neprekidno, bez obzira na to da li se nalazi na službi, godišnjem, bolovanju... To u praksi znači da policijski službenik ne može ni spavati, odmarati, biti na bolovanju, da je dužan da postupa po javnom redu i miru, saobraćaju, a što recimo, nije nadležnost Federalne uprave policije. To je neko prepisao iz etičkog kodeksa.

Migrantska kriza

Osvrnuo se na migrantsku krizu

- Ima manjkavosti u Prijedlogu zakona o policijskim službenicima kada je riječ o identifkaciji osoba. Recimo, evo sada je aktuelna migrantska kriza, na koju se zakon uopće u pogledu utvrđivanja identiteta ne osvrće. Zakon ne daje odgovore na to - ukazuje Rotić.

Upitali smo Rotića ko je pisao zakon, odnosno, ko je predlagač.

- U praktičnom dijelu, u evoluciji, tako da kažem, tog propisa učestvuje Federalna uprava policije i to je urađeno 2013. godine u formi nekog prednacrta. I onda putem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova je stavljeno na dnevi red Vlade FBiH koja utvrđuje prednacrt, šalje ga u parlamentarnu proceduru, na prvo čitanje. Poslije toga se utvrđuje u formi nacrta, što je učinjeno u 2017. godini. Od tada nije bilo konsultacija sa Sindikatom - rekao nam je Rotić.

"Premijer Novalić je uvažio naše argumente"

Podsjeća kako je Prijedlog zakona trebalo da se nađe na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 2. decembra.

- Tražili smo sedam dana ranije od Vlade FBiH da se to povuče. Imali smo i jednu urgenciju, dan uoči sjednice i premijer Federacije BiH Fadil Novalić je uvažio naše argumente - rekao nam je Rotić.

 

Dodaje kako je Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova spreman na bazi argumenata dati svoj doprinos u cilju poboljšanja Prijedloga zakona o policijskim službenicima uz učešće svih drugih relevantnih tijela i eksperata čiji angažman iziskuje ova materija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.