open-navfaktor-logo
search
Ozvaničeno
Sindikat Aluminija napustio tzv. Krizno vijeće
Ostaju samo u onom krugu djelovanja koji se odnosi na prava radnika i njihove zahtjeve
19.07.2019. u 16:41
get url
text

Skupština Sindikata radnika Aluminija danas je i na vanrednoj sjednici jednoglasno podržala odluku o napuštanju tzv. Kriznog vijeća, tijela formiranog nakon gašenja kompanije.

O ovoj odluci su ranije informisali javnost.

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih Aluminija, nakon sjednice je kazao kako dalje ostaju samo u onom krugu djelovanja koji se odnosi na prava radnika i njihove zahtjeve. Na sjednici su usvojeni zaključci, tvrdi, koji se tiču zbrinjavanja radnika, jer je nepoznanica na koji način će biti zbrinuto 900 radnika. Spominje se sve više zbrinjavanje samo 230 radnika, što je dodatna "bubica" u masi nesigurnih radnika.

Naime, traže da im se uplate doprinosi za PIO i reprogramiraju krediti kako se ljudi ne bi našli na ulici i bili izbačeni iz svojih stanova. Traže konkretne poteze Vlade FBiH u vezi s tim.

Konkretne poteze očekuju do kraja naredne sedmice.

- Nadamo se da će nam do kraja naredne sedmice ponuditi konkretno rješenje po našim zahtjevima. Ako do toga ne dođe, odluke o daljim sindikalnim koracima donijet će se na novom vanrednom zasjedanju - poručio je Biokšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.