open-navfaktor-logo
search
Održali sastanak
Šest reprezentativnih sindikata traže hitno uključenje u rad Ekonomsko-socijalnog vijeća KS
U zgradi Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, na inicijativu Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, održan je sastanak  predstavnika šest reprezentativnih sindikata sa područja Kantona Sarajevo o uključivanju reprezentativnih sindikata u rad Ekonomsko-socijalnog vijeća KS.
06.10.2023. u 08:24
get url
text

Sastanku su prisustvovali predstavnici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine – Koordinacioni odbor Kantona Sarajevo, Sindikata policije Kantona Sarajevo, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Herecegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Radi se o sindikatima koji su reprezenativni za grane koje zastupaju za područje Kantona Sarajevo, imaju potpisane Kolektivne ugovore sa Vladom Kantona Sarajevo, ali ne učestvuju u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo, niti imaju svoje predstavnike u istom.

Sastanak je održan radi usvajanja zajedničkih zaključaka kroz koje će se Vlada Kantona Sarajevo upoznati sa nezadovoljstvom ovih sindikata kada je u pitanju legitiman rad Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo.

Šest reprezentativnih sindikata izražavaju duboku zabrinutost zbog nedostatka njihovog predstavljanja u Ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo, iako imaju sve zakonske uslove i potpisane Kolektivne ugovore sa Vladom Kantona Sarajevo.

Sindikati smatraju da je ovo jasno kršenje zakonskih prava kao sindikata i da im se uskraćuje mogućnost da izraze svoje stavove i zastupaju interese svojih članova.

- Ekonomsko-socijalno vijeće Kantona Sarajevo ima ključnu ulogu u donošenju odluka koje se tiču socijalnih i ekonomskih pitanja u Kantonu Sarajevo. Međutim, mi izražavamo opravdanu sumnju u legitimitet rada ovog vijeća, jer naši predstavnici nisu uključeni u proces donošenja odluka. Stoga se postavlja pitanje koliko su odluke koje se donose u ovom vijeću zaista reprezentativne i u skladu sa interesima radnika - zaključeno je na sastanku.

Učesnici sastanka ističu da je trenutno stanje takvo da su sadašnji članovi ispred Sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo uglavnom penzioneri, s dugogodišnjim penzionerom Franjom Renerom na čelu. Važno je napomenuti da su ovi članovi imenovani od strane osoba koje se predstavljaju kao predstavnici SSSBiH, ali nisu legalno izabrani niti se nalaze kao ovlaštene osobe u zvaničnim registrima nadležnih institucija.

Također, bitno je napomenuti, dodaju, da ovi članovi iz reda sindikata nisu nikada okupili predstavnike sindikata koje navodno zastupaju, kako bi prikupili potrebne informacije i o njima valjano diskutovali na sjednicama vijeća.

Zaključeno je da su sindikati spremni aktivno učestvovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo, te da je neophodno pod hitno imenovanje naših predstavnika u isto.

- Smatramo da bi prisustvo naših predstavnika u vijeću omogućilo bolje zastupanje interesa radnika i donošenje odluka koje su u skladu sa njihovim potrebama - istaknuto je te su usaglašeni konkretni zaključci i prijedlozi za poboljšanje situacije, uključujući otvoreni dijalog između sindikata i Vlade Kantona Sarajevo.

Potrebno ja da Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom pod hitno zakaže tematski sastanak između sindikata i Vlade Kantona Sarajevo na temu Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo, te da se revidira procedura imenovanja predstavnika u Ekonomsko-socijalno vijeće KS i da se bez odlaganja trenutni članovi koji nisu direktno imenovani od strane reprezentativnih sindikat razriješe funkcija u vijeću.

Zatraženo je da se u rad ESV-a u najkraćem mogućem roku imenuju predstavnici svih reprezentativnih sindikata sa područja Kantona Sarajevo, kao i da se predstavnicima svih reprezentativnih sindikata sa područja Kantona Sarajevo bez odlaganja omogući učešće na sjednicama ESVKS, čime bi se ojačalo partnerstvo  između sindikata i Vlade radi postizanja boljih radnih uvjeta za radnike u Kantonu Sarajevo.

- Ukoliko se Vlada KS i premijer ogluše na ove zaključke sindikati će poduzeti sve oblike sindikalne borbe na zaštiti prava radnika u Kantonu Sarajevo - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.