open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Serwer: Vučić neće dozvoliti nezavisnost RS, cilj Zagreba nije secesija već treći entitet
Profesor Univerziteta Johns Hopkins iz Washingtona Daniel Serwer ocijenio je da Zagreb i Beograd žele da grupna prava i ustavne odredbe koje ih štite, prevladavaju nad individualnim pravima, čime bi se osiguralo trajno zadržavanje vlasti za etničke nacionaliste u Bosna i Hercegovina bliske interese Hrvatske i Srbije.
22.10.2023. u 13:50
get url
text

To je rekao na redovnoj sjednici Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Šta Srbija i Hrvatska pokušavaju na Balkanu?" koja je danas održana u Sarajevu.

Serwer kaže da je primarni regionalni faktor Beograd koji pokušava stvoriti ono što sada naziva "srpskim svijetom". Tvrdi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi kontrolirati političku sudbinu Srba u susjednim zemljama te da to ne uključuje samo Bosnu i Hercegovinu već i Crnu Goru, kao i Kosovo.

- U Bosni i Hercegovini, Vučić u predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku ima nekoga ko je dijelom opunomoćenik, a dijelom suparnik. Beograd podržava Dodikove napore da odvoji Srbe od sarajevske vlasti. Ali neće htjeti da Dodik ispuni svoju ambiciju proglašenja nezavisnosti - kazao je Serwer.

Naglasio je da bi to Srbiju dovelo u tešku poziciju.

- Ne mogavši ​​priznati Republiku Srpsku iz straha od evropskih i američkih reakcija Vučić neće dozvoliti Dodiku da nadmaši njegov etnonacionalizam i zatraži pripajanje Republike Srpske Srbiji - kazao je.

Uz to, dodao je, Vučić se sve više približava Dodiku kako se sve više kreće u orbiti Rusije i Kine.

- Sprječavanje uspješnog demokratskog upravljanja u BiH i opstruiranje njenog puta ka Evropi su Vučićev cilj. Dodik dobro služi toj svrsi, sve dok ne pređe posljednju milu - kazao je.

Govoreći o Hrvatskoj, Serwer je kazao da cilj Zagreba nije secesija već treći entitet.

- Zagreb želi kontrolirati svu političku zastupljenost Hrvata unutar Bosne i Hercegovine. Ironija je u tome što bosanski Hrvati nisu tražili treći entitet u Daytonu, jer su zaključili bolji rezultat: pola Federacije i jednu trećinu države - dodao je.

Server kaže da nisu uspjeli politički iskoristiti tu situaciju te da sada nastoje iskoristiti visoke predstavnike za postizanje svojih maksimalističkih političkih ciljeva.

- Njegove izborne odluke pogodovale su ambicijama Zagreba. On je ignorisao odluke Evropskog suda za ljudska prava koja se suprotstavljaju grupnim pravima, poput Sejdić-Finci i primjera Kovačević - pojasnio je.

Serwer je također kazao da je istovremeno, visoki predstavnik postao persona non grata sa Miloradom Dodikom, zalažući se Dodikovim naporima da onemogući vlast Sarajeva nad Republikom Srpskom.

- Neuspjeh međunarodne zajednice da učinkovito odgovori na taj izazov rizikuje da naruši ulogu Ureda visokog predstavnika i prekine svaku nadu da on može igrati konstruktivnu ulogu u razbijanju grupnih prava koja muče bosansku politiku - zaključio je profesor Serwer u izlaganju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.