open-navfaktor-logo
search
Štrajk ljekara
Selimić: Šestorka u Sarajevu je diletantska vlast, misle da ćemo odustati
Radikalizacija štrajka znači, da će se primati hitni i isključivo hitni pacijenti, odnosno životno ugroženi, a hronični pacijenti neće moći dići svoje terapije, rekao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS
22.09.2019. u 21:02
get url
text

Više od 3.000 radnika u zdravstvu koji su članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS počeli su generalni štrajk 2. septembra nakon neuspjelih pregovora s Vladom KS koji traju od februara 2019. godine zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora s boljim uvjetima.

Štrajk se nastavlja i sutra, kada će biti održana i sjednica Skupštine Sindikata radnika u zdravstvu KS, na kojoj se treba donijeti odluka o datumu i dužini trajanja štrajka. Razmatrat će se nekoliko opcija, da li će štrajk biti svakodnevno, sedmično i li će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva o tome će odlučiti sutra odlučiti 100 članova Skupštine Sindikata radnika u zdravstvu KS.

- Mi smo još u štrajku, ali smo radili kao da nismo, jer smo pacijentima u 80 slučajeva radili kao i da nije štrajk. Aktuelna šestorka u vlasti KS dobijala je izvještaje od svojih ljudi koji su postavili na direktorske i ostale funkcije da mi radimo iako štrajkujemo. Onda je kantonalna vlast zaključila da nas treba ignorisati, jer ako skoro normalno radimo sa pacijentima, zašto bi oni s nama pregovarali. Tako oni preko leđa zdravstva kupuju socijalni mir, pa će Skupština Sindikata sutra donijeti odluku o radikalizaciji štrajka – kaže za Faktor, predsjednik sindikata prim. dr. Edo Selimić.

To znači, rekao je Selimić, da će se primati hitni i isključivo hitni pacijenti, odnosno životno ugroženi, a hronični pacijenti neće moći dići svoje terapije.

- Naša namjera je bila da ne sluđujemo građane iako smo u štrajku, jer ih vlast odavno sluđuje. Međutim, svi naši pokušaji za dogovor ne dopiru do šestorke u vlasti i mi moramo radikalizirati štrajk, ne bi li došli tobe, pa ćemo sada štrajkovati pred zgradom KS da vide da mi ipak štrajkujemo. Šestorka je neozbiljna diletantska vlast, koja ignoriše naše zahtjeve i misle da ćemo odustati. Sigurno je da nećemo – ističe Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.