open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Selimić: Platni razredi su najpravednije rješenje, ova Vlada KS može ih uvesti u roku od tri mjeseca
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo 15 mjeseci su bez Granskog kolektivnog ugovora, a deveti kako su u generalnom štrajku. No, i pored toga, a zbog vanredne situacije, izazvane epidemijom koronavirusa, članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih više od tri hiljade, svoj posao obavljaju u punom kapacitetu, ali od zahtjeva, kako kažu, odustati neće.
07.05.2020. u 09:07
get url
text

Prema riječima prim. dr. Ede Selimića, predsjednika, predstavnici Sindikata su u ponedjeljak trebali održati sastanak sa Vladom Kantona Sarajevo, ali je on, zbog ranije preuzetih obaveza ministra zdravstva Rusmira Mesihovića, odgođen.

- Sada je ministru Mesihoviću u obavezi, bar smo se tako dogovorili, da odredi novi datum sastanka kojem bi prisustvovao i premijer Mario Nenadić te još neki ministri kako bismo stavili tačku na ovo višemjesečno mrcvarenje radnika u zdravstvu. Ono što ohrabruje jeste da je novoj Vladi KS u interesu da se naš problem što prije riješi – kaže Selimić.

"Šestorka" nas je izvarala

Podsjeća da ih je "šestorka" koja je činila smijenjenu Vladu KS, cijelu prošlu godinu vukla za nos ne čineći ništa kako bi se riješili zahtjevi radnika u zdravstvu.

- Pregovarački tim kojeg su činili bivši ministri zdravstva, pravde, finansija i rada, lagali su nas tako da je neshvatljivo da tako nešto mogu raditi ozbiljni ljudi, iznalazeći razne razloge, od toga da nema novca, da neće biti novca jer će doći zakon o doprinosima i porezu na dohodak, a kada smo im dokazali da para ipak ima, onda su nam rekli da im trebaju historijski pokazatelji i da im se javimo u martu 2020, pa će tada vidjeti šta će sa nama. U međuvremenu "ispod stola" Forto i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS 26. decembra prošle godine potpisali su Strukovni kolektivni ugovor kojeg Zakon o radu Federacije BiH ne poznaje – naglašava Selimić.

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u generalni štrajk stupili su zbog diskriminacije koju im je 2017, kao tadašnji premijer Vlade KS, napravio Elmedin Konaković, dajući, kaže Selimić, doktorima medicine i stomatologije, nezakonito veće koeficijente.

- Naš Sindikat je 2018. sa tadašnjim premijerom Ademom Zoljom uspio za 0,30 popraviti koeficijente radnicima u zdravstvu, ali 2019. pamtit ćemo kao brutalnu godinu od strane Konakovića i Forte koji su nas izvarali – ističe Selimić.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS, prvobitno je tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te usklađivanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS.

Kako su to uradile zemlje u regiji

U međuvremenu Sindikat je odustao od povećanja satnice, ali ne i od usklađivanja koeficijenata i potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara prošle godine.

- Nećemo odustati od usklađivanje koeficijenata sa doktorima medicine i stomatologije koji su bili na snazi od 2007. Istina oni jesu nepravedni ako pogledamo kako je to riješeno u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnog Gori i Srbiji, gdje postoje platni razredi. BiH to još nema. Njihovim uvođenjem značilo bi da ja kao specijalista pulmolog u domu zdravlja ne mogu imati isti koeficijent kao specijalista na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi. Isto tako medicinska sestra na kartoteci u domu zdravlja ne bi mogla imati isti koeficijent kao sestra na intenzivnoj njezi u bolnici, niti spremačica u domu zdravlja i ona koja treba dezinficirati operacionu salu u bolnici – objašnjava Selimić.

Na pitanje, zašto onda insistiraju na usklađivanju koeficijenata, Selimić odgovara da je to prelazno rješenje dok se ne naprave platni razredi.

- Ova Vlada, na čelu sa Nenadićem, u narednom periodu može dati nalog ministru zdravstva da se u roku od tri mjeseca naprave platni razredi, puste u raspravu, a potom usvoje sa ili bez izmjena. Kada se to jednom napravi, onda se godišnje samo usklađuje porast troškova života sa najnižom neto satnicom – kazao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.