open-navfaktor-logo
search
Poruke iz Brisela
Šef NATO-a upozorava: Rusija malignim pokušajima sije razdor u BiH
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je danas konferenciju za novinare u uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a na kojem će se razgovarati o aktualnim sigurnosnim izazovima - ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku, kao i stanju na zapadnom Balkanu. 
27.11.2023. u 15:43
get url
text

VEZANI TEKST - Stoltenberg u Sarajevu: Zabrinuti smo secesionističkom retorikom, kao i utjecajem Rusije u BiH

- Ministri vanjskih poslova članica NATO-a razgovarat će na svom dvodnevnom sastanku u Briselu i o stanju na Zapadnom Balkanu, na kojem postoje "maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije", rekao je Stoltenberg.

- Razgovarat ćemo i o stanju na zapadnom Balkanu gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar je spomenuo i ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova. Dodao je da će ministri razgovarati s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o tome kako pojačati stabilnost u regiji.

- NATO je već poslao dodatnih hiljadu vojnika na Kosovo i razmatramo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta - rekao je Stoltenberg.

Istaknuo je da se Srbija i Kosovo moraju ponovno angažirati u dijalog pod okriljem EU.

- Stabilnost ovisi o tome hoće li sve strane izabrati dijalog i diplomatiju umjesto sukoba i haosa - dodao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.