open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: Salkić sigurno neće, ali će Stevandić kad-tad završiti u pritvoru
Prijetnje koje je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić uputio potpredsjedniku SDA Ramizu Salkiću još jednom potvrđuju da vlast RS-a ne odustaje od šovinističke politike koja je dovela do progona nesrpskog stanovništva sa prostora tog bosanskohercegovačkog entiteta, saopćila je SDA.
16.01.2024. u 16:02
get url
text

- Stevandićeva nervozna reakcija nakon Salkićeve najave da će na osnovu zaključka Predsjedništva SDA podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i ostalih odgovornih za organizaciju proslave neustavnog praznika 9. januara samo je potvrda ispravnosti tog postupka, ali i potvrda krivične odgovornosti predstavnika vlasti entiteta RS zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i rušenja ustavnopravnog poretka.

Ramiz Salkić sigurno nije "blizu pritvoru" zbog podnošenja krivične prijave, ali bi upravo Stevandić trebao kad-tad tu završiti, i to ne samo zbog eventualne uloge u organizaciji proslave 9. januara već i zbog brojnih optužbi za učešće u ratnim zločinima počinjenim na području Banje Luke i Kotor Varoši za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu - naveli su iz SDA i dodali:

VEZANI TEKST - Stevandić zaprijetio Salkiću: Mogao bi završiti kao Debevec i Osmica

- Prijetnje Salkiću da bi "mogao proći kao Ranko Debevec i Osman Mehmedagić" jasno potvrđuju postojanje političke kontrole nad pravosuđem, daju odgovor zašto Stevandić još nije odgovarao za optužbe koje mu se stavljaju na teret, i pojašnjavaju pozadinu procesa koji se vodi protiv bivšeg direktora OSA-e i predsjednika Suda BiH.

Stevandić je izjavio je da se "potez Ramiza Salkića koji je najavio podnošenje krivične prijave protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i saradnika zbog organizacije proslave 'dana RS-a' može svrstati pod ratnohuškačku politiku, te da je on bliži pritvoru nego bilo ko drugi". Istakao je da bi Salkić mogao proći kao predsjednik Suda Bosne i Hercegovine i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Ranko Debevec i Osman Mehmedagić koji su u pritvoru zbog zloupotrebe položaja.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.