open-navfaktor-logo
search
Vlada za 7 dana
SDA protiv Bevandinog prijedloga: HNK i dalje bez policijskog komesara
Iako je Vlada Hercegovačko neretvanskog kantona trebala danas u Mostaru održati sjednicu na kojoj bi se uz ostalo razmatralo i imenovanje direktora odnosno komesara MUP-a HNK, do toga nije došlo.
29.04.2021. u 17:11
get url
text

- Nakon uvodne rasprave, na zahtjev ministara iz SDA, a zbog, kako su naveli, potrebnih dodatnih konsultacija, sjednica Vlade je odgođena i bit će održana najkasnije u roku od 7 dana. Tačnije, do današnjeg dana se ima održati danas odgođena sjednica - rekao je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK. 

Ministri iz SDA su se žalili na ponuđeni prijedlog resornog ministra Slađana Bevande iz HDZ-a, navodeći kako on pokušava na poziciju komesara instalirati čovjeka koji nema potrebne uslove za to, a koje jasno određuje Zakon o unutrašnjim poslovima HNK. A zakon kaže da se samostalni inspektor na poziciju komesara može imenovati samo u slučaju da nema glavnog inspektora u MUP-u, što nije slučaj u HNK, gdje imaju ima dva glavna inspektora.

Istaknuli su kako su glavni inspektori u MUP-u HNK Bošnjaci i kako ne žele vjerovati da je ministru Bevandi važnija nacionalna opredijeljenost od kompetencija i zakona o imenovanju na ovu važnu funkciju.

Izbor komesara policije ovog kantona je sporna tačka zbog koje se ministri u kantonalnoj Vladi već godinama ne mogu složiti oko imanovanja čelnog čovjeka policije, objavila je FTV. 

Govoreći o razlozima zbog kojih je odgođena sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kantonalni ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Suad Balić izjavio je kako sjednica nije mogla ni početi zbog neusklađenosti predloženih tačaka dnevnog reda koje se odnose na imenovanje v.d. komesara policije HNK i v. d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK sa Zakonom o unutrašnjim poslovima HNK i Zakonom o državnoj službi Federacije BiH.

Po njegovim riječima, ministri Stranke demokratske akcije (SDA) u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona na to su prethodnih dana ukazivali predsjedniku i članovima Vlade HNK.

- Naime, za vršioca dužnosti komesara mora biti predložena osoba koja ispunjava uslove propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima. Trenutno u MUP-u HNK ima više osoba koje ispunjavaju te uslove, ali ni jedna od njih nije bila predložena na poziciju vršioca dužnosti komesara MUP-a HNK.

U slučaju drugog predloženog imenovanja na poziciju v.d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK takav prijedlog se ne može realizirati jer prema Zakonu o državnoj službi Federacije BiH v.d. rukovodećeg državnog službenika uopće i ne postoji - ocijenio je Balić.

Imajući u vidu važnost navedenih funkcija za sigurnost građana i njihove imovine, odnosno javnog reda i mira u HNK, Balić kaže kako je dužnost kantonalne Vlade da osigura legalnost i legitimnost izbora na navedene funkcije što je, po njegovim riječima, preduslov za zakonitost budućeg rada imenovanih.

Balić navodi kako zbog iznesenih primjedbi sjednica Vlade HNK nije mogla ni početi.

- Pozivamo ministra unutrašnjih poslova HNK da predloži rješenja o imenovanjima u skladu sa navedenih zakonima i da konačno nakon sedam godina deblokira proces imenovanja - poručio je Balić.

Sjednica će biti održana najkasnije do sljedećeg četvrtka, 6. maja, najavili su ranije iz Vlade HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.