open-navfaktor-logo
search
Referendum 7. augusta
SDA Bratunac poziva Bošnjake da glasaju za opoziv radikalnog načelnika: Oni koji lobiraju za njega, rade to iz ličnog interesa
Odbornici Skupštine općine Bratunac izglasali su 7. jula odluku o pokretanju opoziva načelnika ove općine Srđana Rankića i za 7. august najavili referendum na kojem će biti utvrđeno da li uživa povjerenje građana.
05.08.2022. u 15:10
get url
text
Nečelnik Bratunca Srđan Rankić (drugi zdesna)
Nečelnik Bratunca Srđan Rankić (drugi zdesna)

VEZANI TEKST - Krivična prijava protiv načelnika Bratunca zbog provokacije uoči dženaze u Potočarima

Za opoziv je glasalo 19 prisutnih od ukupno 25 odbornika, koliko broji saziv bratunačke skupštine. Četiri su odbornika Bošnjaka Vehid Dedić, Fadila Muminović, Ćazim Jusupović i Safet Golić. Svi oni glasali su za opoziv Rankića. 

Aktuelni načelnik prema onome što se može čuti od Bošnjaka koji žive u Bratuncu je krajnje radikalan, a navodno se čak "oteo kontroli i Srbima". Prema nezvaničnim informacijama Rankić solira, a snage je udružio sa jednim sveštenikom SPC-a i Mladenom Grujičićem, načelnikom Srebrenice. Stoga su za njegov opoziv glasali i srpski odbornici iz svojih razloga, dok su bošnjački odbornici između ostalog podršku opozivu dali jer je zatrovao međunacionalne odnose u Bratuncu, samoinicijativno promijenio grb Općine te stavio ikonu, protjerao Bošnjake iz izvršne i zakonodavne vlasti, pokrenuo inicijativu za davanje imena ulici 9. januar, prikrio tragove genocida u Kravici, postavljao slike poginulih vojnika Srba uz put prije dženaze u Potočarima... 

Rankić sada, prema nezvaničnim informacijama, pokušava na sve moguće načine potkupiti Bošnjake, a traži i način da ih zaustavi da izađu na referendum. 

Stoga je Ramiz Salkić, predsjednik SDA Bratunac pozvao sve Bošnjake iz ove općine da izađu na referendum u nedjelju 7. augusta i glasaju za opoziv Srđana Rankića s mjesta načelnika. 

- Ne postoji nijedan razlog zašto bi Bošnjaci Bratunca bili protiv opoziva, a puno je razloga zašto bi trebali biti ZA opoziv. Tretiranje Bratunca kao srpskog grada, protjerivanje Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti, diskriminiranje Bošnjaka pri zapošljavanju, uzurpacija vakufske imovine, skrnavljenje mjesta počinjenja genocida, provociranje žrtava genocida… Dug je spisak razloga zašto glasati ZA opoziv načelnika Srđana Rankića.

VEZANI TEKST - SDA Bratunac podržava inicijativu za opoziv načelnika: Rankić je radikalizirao stanje

Ne postoji nijedan valjan razlog da bilo koji pojedinac ili organizacija koji okupljaju Bošnjake rade i lobiraju da se glasa protiv opoziva. Ako i postoje to su lični i pojedinačni interesi uglavnom motivisani ličnom koristi, a ne interesima Bošnjaka Bratunca. Zbog toga vi Bošnjaci koji imate lične dokumente u Bratuncu, živite u Bratuncu ili ste trenutno na odmoru u Bratuncu, vi Bošnjaci Bratunca koji imate pravo glasa u odsustvu za Bratunac u nedjelju izađite na referendum i glasajte ZA opoziv. Na ovaj način šaljemo poruku našeg jedinstva, naše odlučnosti da se svi zajedno do kraja borimo za naša prava u ovom gradu.

Nikada nećemo odustati i nikada nećemo prihvatiti da budemo građani drugog reda u našem gradu. Nama ne smeta načelnik općine srpske nacionalnosti koji će uvažavati naše postojanje, naša prava i koji će sve građane gledati jednako. Trenutni načelnik općine to nije i zbog toga svi zajedno pokažimo u nedjelju da njegove vrijednosti nisu naše vrijednosti - poručio je Salkić. 

Protiv Srđana Rankića, Tužilaštvo RS-a je podnijelo krivičnu prijavu zbog sumnje za postavljanje fotografija ubijene djece i vojnika Vojske RS-a na putu Bratunac-Potočari pred 11. juli. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.