open-navfaktor-logo
search
Prošlo je vrijeme izjava
Schmidt "zaprijetio" Dodiku: Ovo je ozbiljan napad, budite spremni - bit će ozbiljna i reakcija
Prošlo je vrijeme izjava i vrijeme je da se poduzmu aktivnosti, poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, gostujući večeras kao gost vanrednog "Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem" Face TV-a.
30.06.2023. u 19:13
get url
text

Kazao je da je "pratio dešavanja u Konjicu i nije vidio da je sve riješeno i raščišćeno".

- Postoji još stvari o kojima treba razgovarati. Čuo sam da je bila usijana diskusija u Konjicu. Razočaravajuće je da Dodik neće odustati od odluka NSRS-a. Nadam se da je Dodik shvatio da međunarodna zajednica i oni koji štite Dayton u tom slučaju moraju reagovati. Ove odluke i potezi NSRS-a o nepoštivanju Ustavnog suda BiH predstavljaju korak unazad na EU putu. Prošlo je vrijeme izjava i vrijeme da se poduzmu aktivnosti - poručio je Schmidt.

On je potez NSRS-a nazvao "ozbiljnim napadom na državu, i pokušaj da se ona učini disfunkcionalnom".

Kazao je da "ako pitate ljude u kojem pravcu trebamo ići, mislim da svi smatraju da smo suočili s ozbiljnim izazovom i da sve institucije moramo vratiti u ustavne okvire, uključujući i Ustavni sud BiH".

Rekao je da je proteklih dana razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice i da misli da postoji jedinstven stav, da će oni stati iza njega i u potpunosti podržati namjeru da se osigura potpuni rad institucija uključujući i Ustavni sud.

- Ovo je ozbiljan napad, ali evo mogu reći, budite spremni bit će ozbiljna i reakcija - kazao je Schmidt. Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad ranije smo kasnili, sada nećemo kasniti, jer sada imamo Evropu pred vratima i imamo rat u Ukrajini. Mora se osigurati da na Balkanu nema više sukoba - kazao je.

Rekao je kako "ide u pravcu donošenja odluka", kazavši da će "to biti uskoro", ali nije želio precizirati kada.

- Ako pitate fudbalskog trenera za sljedeću utakmicu koga će staviti da igra, on će vam reći ne mogu vam to objaviti jer ne znam. Još uvijek razmišljam o tome, razmišljam o konačnim odlukama koje ću donijeti pred samu utakmicu... Mislim da će biti u neko očekivano vrijeme - diplomatski je kazao.

Rekao je i da je "oduvijek težio ka tome da se zadrže mirne vode u politici, ali da je sada vrijeme za donošenje snažnih odluka".

- Večeras ću prespavati, još ću malo razmisliti, ujutru ću se probuditi, također razmisliti i onda vidjeti kakav mi je raspored narednih dana - kazao je Schmidt odgovarajući na insistiranje voditelja da kaže kada će donijeti odluku o Dodiku.

Osim nepoštivanja Ustavnog suda, dotaknuo se i pitanja državne imovine kazavši "da to što Milorad Dodik ima vlast u RS-u ne znači da je sve što tamo postoji njegovo".

- Imam utisak da gospodin Dodik očekuje reakciju, ponekad je u pravu - poručio je Schmidt pri kraju intervjua.

Na pitanje voditelja: "Kada?", odgovorio je: 

- Kada bude vrijeme.

Upitan za komentar Dodikove izjave koji mu je iz Konjica "poslao srednji prst", kazao je:

- Nije mi drago kada čujem Dodikove uvrede. Izjave koje daje više govore o njemu nego o meni. Spušta se na nivo na kojem ne bi trebao biti niko ko je u vlasti. Nekada bih volio reagovati na Dodikove uvrede, ali razlog zbog kojeg sam ovdje je pomoć BiH. Voli bih razgovarati sa Dodikom kao što smo znali porazgovati nekada i čuti šta je to što on traži.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.