open-navfaktor-logo
search
Ostavljeno za drugi put
Schmditove izmjene: Ustavni sud BiH odgodio odluku po apelacijama Džaferovića i Komšića
Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije donio nikakvu odluku o amandmanima na Ustav FBiH i izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmdit.
20.01.2023. u 13:46
get url
text
Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH

VEZANI TEKST - Komšić osporava Schmidtovu odluku na Ustavnom sudu BiH, od CIK-a traži obustavu dodjele mandata

- Odluka u ovom predmetu nije donesena i o njemu će se odlučivati na nekoj od narednih plenarnih sjednica - saopćio je Ustavni sud.

Ustavni sud je naime na dvodnevnoj sjednici okončanoj danas razmatrao zahtjeve koje su dostavili Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefik Džaferović, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Oni su tražili ocjenu ustavnosti Schmidtovih amandmana na Ustav i izmjena zakona koje je nametnuo u izbornoj noći 2. oktobra.

Portal Istraga.ba objavio je da nije bilo potrebne većine za donošenje bilo kakve odluke, te da je sve prolongirano za plenarnu sjednicu u martu. Radi se o tome da za ili protiv neke odluke mora glasati najmanje pet sudija. Ustavni sud čini devet sudija, ali ih trenutno ima sedam jer su penzionisani Mato Tadić i Miodrag Simović. Među ovih sedam sudija nije bilo pet kako bi izglasali ili oborili odluku.

Navodno je prijedlog odluke bio da se odbijaju zahtjevi Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.