open-navfaktor-logo
search
Bio i na listi
Šaroviću u Glavnom odboru SDS-a ne smeta optuženi za genocid u Srebrenici
Dragomir Vasić, kojem se trenutno pred Sudom BiH sudi za pomaganje u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika, novi je član Glavnog odbora SDS-a
02.09.2019. u 19:27
get url
text

Dragomir Vasić, kojem se trenutno pred Sudom BiH sudi za pomaganje u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika, novi je član Glavnog odbora SDS-a.  

On je imenovan na prijedlog svoje matične Općinske organizacije ove stranke iz Zvornika.

Vasić je, i pored teških optužbi za ratne zločine, bio i na listi SDS-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na oktobarskim općim izborima održanim prošle godine. Osvojio je 10.857 glasova.

Četiri godine bio je i zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.

Vasić je i prije sjedio u zastupničkim klupama, ali ga je 2003. smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown zbog podrške ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Narednih osam godina bio mu ja zabranjen politički rad i kandidiranje na izborima. OHR je ovu odluku poništio 2011. godine.

Sud BiH u decembru 2014. godine potvrdio je optužnicu za ratni zločin protiv njega. Suđenje je počelo u aprilu 2015. godine.

Vasić je bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB Zvornik. Kako je navedeno u optužnici, upute je dobijao direktno od zločionca Mladića, a što potvrđuje i snimak od 11. jula 1995. sa sastanka u bratunačkoj Fontani, o čemu je tokom suđenja govorio i svjedok Ljubiša Simić koji je funkciju predsjednika Skupštine općine Bratunac obavljao od 1992. godine do prvih izbora nakon završetka rata.

Vasić je i autor šifrovane depeše broj 283/95, u kojoj se 13. jula 1995. godine navodi:

-Likvidacija oko 8.000 muslimanskih vojnika koje smo blokirali u šumi oko Konjević-Polja. Borbe se vode. Taj posao odrađuju samo jedinice MUP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.