open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDS-a
Šarović upozorava: RS na pragu najveće krize, siromaštvo kuca na naša vrata
 Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović upozorio je da je Republika Srpska na pragu najveće krize.
08.05.2020. u 12:29
get url
text

On je napomenuo da je 2008. bila velika recesija, ali, kako kaže, ovo sad je i jače i dominantnije.

- Siromaštvo kuca na naša vrata – rekao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

Ponovio je da vanredno stanje nije opravdalo očekivanja, jer je stanje u RS gore nego u FBiH.

- Vanredno stanje poslužilo je za nezakonite javne nabavke. Vlast je raspisala preko 230 miliona KM za javne nabavke, uglavnom za softvere i informacione tehnologije, a ne i za zdravstvo – kazao je Šarović.

Naglasio je da je trenutni saziv Vijeća ministara, kako je rekao, najgori u BiH od 1996. godine i da treba da ode u historiju. On napominje i da je vanredno stanje uvedeno zbog virusa korona poslužilo za "mnoge malverzacije“ i da je krajnje vrijeme da se to ukine.

- Ne znam kakvim je umovima palo na pamet da utroše pet miliona KM za navodnu pokretnu bolnicu koja se trebala izvesti u Vijetnam. To zdrav mozak nije mogao da uradi. Nadležni organi treba da ispitaju nabavku poljske bolnice u vrijednosti od pet miliona KM - jasan je Šarović.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Šarović je naglasio da SDS planira da ima kandidata za načelnika u svakoj općini, ali da je spremna u svakom gradu da razgovara sa ljudima koji imaju viziju razvoja te sredine.

- Ne bježimo od tih razgovora. Velike promjene uvjeren sam da će se desiti u Hercegovini, u Trebinju ako se neke stvari poslože, vjerovatno i u Prijedoru jer mislim da će Prijedor biti iznenađenje, ali i Banja Luka u kojoj će biti zajednički kandidat opozicije. Sposobni smo da donesemo tu istorijsku promjenu u najvećem gradu RS– zaključio je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.