open-navfaktor-logo
search
Nisu zaboravljeni
Sarajevska Općina Novi Grad ove godine za održivi povratak izdvojila 150.000 maraka
Na prijedlog Koordinacionog odbora za održivi povratak, Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je rezervnu listu korisnika pomoći održivog povratka u prijeratna mjesta stanovanja.
01.12.2023. u 18:41
get url
text
Općina Novi Grad
Općina Novi Grad

Rebalansom budžeta Općine Novi Grad Sarajevo osigurana su dodatna finansijska sredstva za pomoć održivom povratku u iznosu od 30.000 maraka, za 17 povratnika koji su u prostorijama Općine Novi Grad potpisali ugovore o finansiranju / sufinansiranju projekata. U okviru ovog projekta, ranije ove godine potpisani su ugovori sa 44 korisnika pomoći za održivi povratak, tako da je Općina ove godine podržala ukupno 61 projekat u iznosu od 150.000 maraka.

Predsjednik Koordinacionog odbora za održivi povratak Tajib Delalić naglasio je važnost ovog projekta i nadu da će se ubuduće i druge lokalne zajednice i institucije pridružiti Općini Novi Grad kako bi pomogli povratnicima u manji bh. entitet.

- Potpisali smo 17 ugovora, radi se uglavnom o nabavci stoke, mašina i građevinskog materijala. Ovi ljudi su zaista zadovoljni sa ovom pomoći kolika god ona bila. Trebalo bi se u narednom periodu razmišljati da se i drugi uključe, druge lokalne zajednice i kantoni jer ovo je zaista potrebno tim ljudima, koji žive u lošim sigurnosnim, ekonomskim i političkim uvjetima, a ako pri tome nisu finansijski zbrinuti, onda je to nama čast da im na ovaj način damo podršku - kazao je Delalić.

Član Koordinacionog odbora za održivi povratak i vijećnik u OV Novi Grad Dino Okerić, kazao je da se nastoji iz godine u godinu održavati konekcija sa povratnicima, te da je cilj i da se ubuduće nastavi sa ovakvim akcijama.

- Nastojat ćemo sagledati mogućnosti da pokušamo dodatno unaprijediti ovu konekciju. Procedure se moraju sprovesti i sredstva se moraju upotrijebiti samo za ono za šta su namijenjena. Već dva puta ove godine potpisali smo ugovore sa povratnicima koji su također dobili sredstva i išli su u njihovu realizaciju u vrlo kratkom vremenu. Ukoliko budete imali bilo kakve zahtjeve ili pitanja, mi vam uvijek stojimo na raspolaganju, kao i naše službe - rekao je Okerić.

Jedan od povratnika i korisnika pomoći održivog povratka Enis Tanović, u svoje Gacko vratio se 1999. godine, a kako kaže situacija se od tada do danas nije puno promijenila, te i dalje postoje poteškoće sa kojima se povratnici svakodnevno susreću.

- Kao borac koji je branio skoro četiri godine domovinu tokom agresije, više mi znači vaš odnos sa nama povratnicima nego sama ta finansijska pomoć. Činjenica da nismo zaboravljeni i da smo u istoj misji očuvanja države Bosne i Hercegovine puno znači. Bilo bi jako lijepo kada bi se i druge općine ugledale na vas, ne toliko zbog finansijskih sredstava, nego da znamo i osjećamo da nismo ostavljeni sami. Povratnici se trude da prošire proizvodne kapacitete i da sebi i svojoj porodici na taj način osiguraju bolji život - rekao je Enis Tanović. 

Mirsad Krasnić, povratnik u Skopčić kod Zvornika, zahvalio se Općini Novi Grad na kontinuiranoj pomoći. Mirsad će pomoć koju je dobio usmjeriti na liječenje bolesnog sina, te je za njega ovaj vid podrške ima poseban značaj.

- Imam bolesno dijete i meni ovo mnogo znači, iako sredstva nisu velika, bit svega je da neko misli na nas. Puno znači kada te neko posjeti, pogotovo u sredini u kojoj mi živimo - rekao je Mirsad Krasnić, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.