open-navfaktor-logo
search
Nacrt u proceduri
Salkić: Želimo pokrenuti ukidanje diskriminacije u vezi sa bosanskim jezikom u RS-u
Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) Ramiz Salkić i Amir Hurtić uputili su u skupštinsku proceduru Nacrt zakona o službenoj upotrebi službenih jezika Bosne i Hercegovine u tom entitetu.
10.10.2023. u 15:07
get url
text

Traže da Narodna skupština RS-a uvrsti taj nacrt u dnevni red na prvoj narednoj sjednici.

Na pres-konferenciji održanoj tim povodom danas Salkić je izjavio da je njega i kolegu Hurtića, u izradi zakona vodila želja za otklanjanjem diskriminacije s kojom se Bošnjaci u RS-u svakodnevno suočavaju prilikom imenovanja i korištenja bosanskog jezika.

Svi pozitivni propisi, naveo je također, kao što su Ustav Bosne i Hercegovine, Ustav entiteta RS, međunarodni dokumenti, "daju nam za pravo da imenujemo svoj jezik kako želimo", samo to sprečavaju vlasti u ovom entitetu.

- Nacrtom zakona želimo pokrenuti ukidanje diskriminacije - riječi su Ramiza Salkića.

Zakon bi onemogućo dosadašnju ponižavajuću i diskriminirajuću praksu budući da vlast u RS-u u praksi "jezik srpskog naroda" naziva "srpskim", dok isti takav pristup ne primjenjuje za Bošnjake jer "jezik bošnjačkog naroda" ne naziva "bosanskim".

Osim što predlagači zakona, Salkić i Hurtić, žele stoga otkloniti diskriminaciju, očekuju i da će naići na političko razumijevanje te da će Nacrt biti što skorije na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a.

Obrazlažući predložena rješenja, oni navode da zakon definira tačan naziv svakog od službenih jezika kao: bosanski, srpski i hrvatski, a kao službena pisma latinicu i ćirilicu.

Prema predloženom zakonu, pod pojmom službenog jezika smatra se standardizirani tip jezika kao sredstvo i opće dobro nacionalne kulture konstitutivnih naroda i ostalih građana u Bosni i Hercegovini.

Uređena je obavezna upotreba službenih jezika u RS-u u radu organa vlasti na svim nivoima kad vrše javna ovlaštenja, u radu javnih preduzeća i javnih službi, kao i u radu drugih organizacija kad to građani i druga lica u RS-u zahtijevaju.

Nadalje, u ustanovama i drugim oblicima organiziranja u oblasti obrazovanja (predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje), obrazovno-vaspitni rad, izdavanje isprava, vođenje postupaka i propisanih evidencija, ostvaruje se ravnopravno na službenim jezicima, kako su u Nacrtu zakona predložili poslanici Ramiz Salkić i Amir Hurtić među drugim odredbama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.