open-navfaktor-logo
search
Iznio razloge
Salkić o povjerenju Bošnjaka u policiju RS-a: Pred kućom u Bratuncu dočekao me onaj koji me je 1992. vodio u logor...
Zastupnik SDA Ramiz Salkić u svojoj diskusiji na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske iznio je neke od razloga zašto Bošnjaci u ovom entitetu nemaju povjerenje u MUP RS-a. Salkić ističe da Bošnjaci ne mogu imati povjerenja u policiju koja maršira sa crvenim beretkama na neustavni dan RS-a, pjeva pjesmu "Za krst časni"... 
15.06.2023. u 12:03
get url
text

- Prvi razlog je nepoštivanje Ustava RS-a. Uprava MUP-a RS-a ne poštuje član 97. Od ukupno 7.001 zaposlenih samo je 330 Bošnjaka. Ustavni princip jeste da će se proporcionalna zastupljenost bazirati na popisu iz 1991. dok se Aneks 7 ne provede. Petnaest posto građana u ovom entitetu nema povjerenju u policiju. Drugi razlog je ratna prošlost i činjenica da značajan broj pripadnika MUP-a RS-a, označen kroz haške i presude domaćih sudova označeni da su počinili ratne zločine. Neki su bili sudionici ali nisu presuđeni. Mogu iznijeti moje lično iskustvo. Kada je napadnuta policijska stanica u Zvorniku, kada je ubijen policajac. Bio sam potpredsjednik entiteta, imao sam policijsku zaštitu, stoji policajac ispred moje kuće u Hranči kod Bratunca, stoji isti čovjek u uniformi sa istim naoružanjem koji me je pratio u logor 10. maja 1992. Jeste malo tamnija uniforma, ali je isti čovjek, ista puška. 

Tadašnjem ministru MUP-a sam skrenuo pažnju i nije se više taj čovjek pojavljivao. Mogu govoriti o dobrim primjerima momaka koji su bili u mojoj pratnji osam godina. Ministar i MUP trebaju početi vraćati povjerenje, nacionalna zastupljenost u skladu sa Ustavom. 

U Višegradu se 20. marta ove godine desio napad na porodicu Memišević. Policija identificirala potencijalnog napadača, Tužilaštvo reklo da nema dokaza, napadač psovao balijsku majku, a onda se zaključilo da je koristoljublje. Predmet će biti zatvoren - rekao je Salkić te počeo navoditi imena ubijenih Bošnjaka nakon Dejtona, ali da ubice nikada nisu otkrivene. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.