open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Ružnić odgovorio Helezu: Ne miješajte stvari, nije to piće, što smo krvlju zarobljavali, mi Krajišnici ćemo i otkupiti
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) oglasio se nakon medijskih napisa da se iz kasarne Oružanih snaga "Adil Bešić" u Bihaću u velikim količinama izvlači naoružanje u smjeru Graničnog prijelaza Izačić i da se ono izvozi u Hrvatsku. Nedugo nakon toga, ponovo se oglasio i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić koji je dostavio i predmetni ugovor. 
24.08.2023. u 14:36
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon alarmantnog dopisa iz USK: Ministarstvo odbrane BiH pojasnilo zašto se izvlači oružje u Hrvatsku

Helez je izjavio da je prebacivanje oružja nalog Suda BiH da stari ugovor o prodaji, od prije 25 godina, konačno bude realizovan.

- To je firma Skaut kupila 1998, davno prije mene, i poslije toga je napravljen aneks na ugovor sa Selmom Cikotićem kad je bio ministar. Mi smo to sudu predali i sud je potvrdio da mi to moramo dati. Vještak Berko Zečević je tačno utvrdio šta treba da se ne bi slučajno uzelo nešto što ne treba - kazao je Helez.
 

Istakao je i da je za BiH bolje da se riješi takvog naoružanja jer se radi o ruskom naoružanju i opremi, čega se treba osloboditi "ako hoćemo u NATO savez".

Međutim, ubrzo je uslijedio odgovor premijera USK Mustafe Ružnića. 

- Gospodine Helez, hvala što potvrđujete da se oružje izvozi. Problem je što je bio dogovoren izvoz starog oružja, a izvozi se nešto što nije u ugovoru. Gospodine Helez, ovi podaci i tabele govore nešto drugo. Ne miješajte stvari. Nije to piće. Nazivajmo ih pravim imenom.

Kako smo došli do tog "ruskog" naoružanja? Kako objasniti porodicama najboljih sinova, koji su položili živote kako bi došli do tog oružja? Mi Krajišnici nismo kokuzi. Mi ćemo otkupiti ono što smo krvlju zarobljavali - poručio je Ružnić. 

Podsjećamo, prije pet dana iz Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona na sve relevantne adrese u državi upućen je zabrinjavajući dopis u kojem se navodi da se iz kasarne Oružanih snaga "Adil Bešić" u Bihaću izvlači naoružanje u velikim količinama u smjeru Graničnog prijelaza Izačić i da se to oružje izvozi u Republiku Hrvatsku.

VEZANI TEKST - Premijer Ružnić: Po čijem nalogu se razoružavaju Bošnjaci i izvlači oružje iz kasarne "Adil Bešić" u Bihaću?

Kako je saopćeno iz Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES), od nadležnih institucija BiH, počev od Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjskih poslova, kao i drugih nadležnih tijela na nivou države BiH i FBiH, iz Unsko-sanskog kantona zatraženo je hitno očitovanje o ovim uznemirujućim i alarmantnim informacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.