open-navfaktor-logo
search
Hibridne aktivnosti Kremlja
Ruska organizacija pod sankcijama EU-a odlikovala visoke dužnosnike u RS-u
Odlikovanje ministara u Vladi RS-a – Petra Đokića, Željka Stojčića te Srđana Perišića, savjetnika predsjednika tog entiteta Milorada Dodika, priznanjem ruske agencije koja je pod sankcijama Evropske unije zbog podrške invaziji na Ukrajinu – prema dvojici stručnjaka predstavlja hibridne aktivnosti Kremlja u Bosni i Hercegovini.
13.11.2023. u 12:27
get url
text

Počasne znakove "Rossotrudničestva", ruske vladine agencije koja je od 2002. pod sankcijama Evropske unije, Đokić, Stojčić i Perišić dobili su tokom obilježavanja državnog praznika Rusije – Dana narodnog jedinstva u Beogradu.

Ovom događaju u Ruskom domu u glavnom gradu Srbije prisustvovali su predstavnici državnih struktura, prosvjetnih, naučnih i kulturnih ustanova, ali i brojni drugi članovi javnog života u Srbiji, Crnoj Gori i bosanskohercegovačkom entitetu RS.

- Susret prijatelja u Ruskom domu bila je prilika da se izrazi zahvalnost svima onima koji svojim djelima podržavaju misao jedinstva srpskog i ruskog naroda - navedeno je u Facebook objavi Ruskog doma, koju je podijelila i Ambasada Ruske Federacije u BiH.

Ovo nije prvi primjer da su zvaničnici RS-a povezani s predstavnicima Rusije i da međusobno dodjeljuju nagrade, pojašnjava koordinator Inicijative za monitoring EU integracija Edo Kanlić, podsjećajući da je Milorad Dodik ranije ove godine odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina najvišim ordenom RS-a.

- Znamo da je bilo posjeta Rusiji od početka agresije na Ukrajinu, tako da vidimo da je tih odnosa svakako bilo i da su oni korišteni u političke svrhe. Pogotovo je to bio primjer prošle godine pred izbore u BiH, ali ne vidimo adekvatnu reakciju same EU - kaže Kanlić za Detektor.

On smatra da ovakve poteze zvaničnika iz RS-a na neki način osnažuje izostanak konkretnih akcija i sankcija iz zemalja EU-a, iako se u izvještajima Unije često napominje odstupanje institucija i funkcionera iz ovog entiteta od politika BiH i EU-a.

Zbog trenutne geopolitičke situacije, dodaje Kanlić, teško je očekivati cjelovite sankcije EU-a, ali nada se da bi moglo doći do pojedinačnih sankcija, kao što je to učinila Njemačka obustavivši finansiranje projekata u tom bh. entitetu, zbog separatističkih poteza i odluka vlasti. Posebno bi to, dodaje, bilo važno zbog trenutnog statusa BiH na evropskom putu.

- Vidjeli smo i po ovom izvještaju nam je ostavljen još neki period za ispunjenje prioriteta, kako bi se počelo s pregovorima za pristupanje EU, a svakako da takvo djelovanje ne ide na ruku onima koji zagovaraju otvaranje pregovora sa BiH i samo daje argumente onima koji su skeptici po pitanju proširenja - kaže Kanlić.

Evropska unija ranije je pozivala BiH da, kao zemlja kandidat za članstvo, uskladi svoju vanjsku politiku sa onom koju ima Unija, ali su političari iz RS-a, posebno Dodik, bili kategorični da BiH neće uvoditi konkretne sankcije Rusiji, iako tvrde da su za pristupanje zemlje EU.

Ruska Federalna agencija za pitanja nezavisnih država, ruske državljane koji žive u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju "Rossotrudničestvo" od jula 2022. godine nalazi se pod sankcijama Evropske unije, zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu i narušavanja stabilnosti, sigurnosti i teritorijalnog integriteta ove zemlje. U pojašnjenju sankcija navedeno je kako je ova organizacija odgovorna i za pružanje materijalne i finansijske podrške ruskoj vladi, koja je odgovorna za pripojenje Krima i destabilizaciju Ukrajine.

EU je ocijenila da je riječ o glavnoj državnoj agenciji koja provodi "meku silu" i hibridni utjecaj Kremlja, uključujući i promoviranje takozvanog koncepta "Ruski mir", te da organiziraju međunarodne događaje s ciljem učvršćivanja šire javne percepcije okupiranih ukrajinskih teritorija kao ruskih.

- Dugi niz godina djeluje kao krovna organizacija za mrežu ruskih sunarodnjaka i utjecajnih aktera te finansira razne projekte u području javne diplomatije i projekte, čime učvršćuje aktivnosti proruskih aktera i širi diskurs Kremlja, uključujući i historijski revizionizam - stoji u pojašnjenju na listi sankcionisanih organizacija u Službenom listu EU-a.

Osim zvaničnika vlasti, priznanja su uručena i predstavnicima akademske zajednice iz RS-a, dekanu banjalučkog Fakulteta za sigurnost Predragu Ćeraniću i profesoru banjalučkog univerziteta Olegu Soldatu. Detektor je ranije izvještavao o ruskom Fondu za javnu diplomatiju "Aleksandar Gorčakov", koji je osnovao bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i konferenciji za mlade koju je ovaj fond organizirao u prostorijama Univerziteta u Banjoj Luci.

Kenan Hodžić, viši asistent na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, smatra da je dodjela ruskih priznanja zvaničnicima iz BiH problematična jer predstavlja još jednu hibridnu aktivnost i novi nivo utjecaja Ruske Federacije na političku reprezentaciju u RS-u. Dodaje da je to način kako se određeno društvo i odabrani zvaničnici nagrađuju i usmjeravaju ka aktivnijoj destabilizaciji političke situacije, te da takva podrška podrivačkim aktivnostima određenih grupa u BiH može predstavljati i ozbiljan sigurnosni problem.

- Nakon ruske invazije na Ukrajinu i pratećeg geopolitičkog zemljotresa, diplomatija Kremlja intenzivnije koristi alate strateškog komuniciranja i demonstrira predanost svojim ciljevima u BiH - smatra Hodžić.

U jednom od nedavnih istraživanja, Detektor je objavio detalje o ruskim diplomatama koje su evropske države protjerale nakon početka invazije na Ukrajinu, a koji su sada akreditovani u ruskoj misiji u BiH. Neki od njih su već učestvovali u javnim događajima na području BiH, a prema zvaničnim i nezvaničnim diplomatskim izvorima, objavama na društvenim mrežama i izvorima iz sigurnosnih agencija, BiH postaje sigurno utočište za diplomate nepoželjne u drugim zemljama gdje je manje ruskog uticaja.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta niko od zvaničnika vlasti u RS-u, kojima su uručena priznanja, nije odgovorio na upite novinara Detektora

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.