open-navfaktor-logo
search
Kako se odmoriti
Romić: Važno je planirati ili ćete biti isfrustrirani kafom od četiri eura kao gospođa koja se jutros vratila s Jadrana
Godišnji odmor, riječi su koje nam svima izmame osmijeh na lice, jer nas vraćaju u vrijeme i mjesta ugode, opuštanja, sa dragim ljudima, porodicom, prijateljima.
06.07.2023. u 07:50
get url
text

Dani su to kada barem na trenutak zaboravimo na svakodnevnicu, užurbanost, probleme, obaveze, stres, sikiraciju koji nas prate u ostatku godine.

No pitanje koje je sve aktualnije posljednjih godina je - kad odmor zaista dođe, da li uživamo i opuštamo se?

Ad hoc odlazak na prvu destinaciju

Pitanje je na mjestu, kaže psiholog Marko Romić, jer je sve više onih koji se sa odmora vraćaju psihički neodmoreni, nerasterećeni i dalje pod pritiskom...

- Nisam se uopće odmorio/la - dobro poznata je rečenica koju često možemo čuti.

Romić ističe kako je stres zadržan tokom godišnjeg odmora postala učestala pojava, a kako bismo to izbjegli vrlo važno je planirati godišnji odmor.

- Odmor ne smije biti ad hock odlazak na prvu destinaciju koja nam je najbliža ili koja nam padne na pamet. Važno je planirati i pozabaviti se važnim činjenicama, poput specifičnosti mjesta na koje odlazimo, šta tamo možemo doživjeti, kakvu su uvjeti za boravak, jesu li gužve, kakve su cijene, kakva su iskustva drugih ljudi... Sve to jako je važno jer je previše ljudi koji se lako razočaraju, a to im se dogodi upravo zato što se ne informiraju. Ja sam, primjera radi, prošle godine bio u Turskoj, i ove godine rado bih to ponovio, jer sam se, prije odlaska, dobro informirao i sva moja iznenađenja bila su pozitivna sa tog putovanja. Isto tako, kako živim u Mostaru, pa mi je Jadran blizu, često odem, ali se znam vratiti puno gori nego što sam otišao. Najdraži trenutak mi bude kad krenem kući - otkriva Romić.

Marko Romić

Nije lako naći definiciju besprijekornog godišnjeg odmora, jer svako ima neku svoju viziju i način - kako se najbolje odmoriti.

Važno je pronaći ono što na individualnom nivou odgovara potrebama svake osobe i omogućava joj da napuni baterije za povratak na posao.

Stručnjaci ističu kako će onima koji rade fizičke poslove odgovarati da više leškare na plaži, terasi, u sobi, dok će onima koji sjede dok rade, dobro doći neka aktivnost.

- Po meni, koliko god bili fizički aktivni u ostatku godine, odmor nije samo ležanje na plaži i gledanje koliko smo "boje uhvatili", odmor treba biti aktivan. Ono što je isto tako važno jeste, da u tim danima treba priuštiti dovoljno sna, a to je osam sati tokom noći - navodi Romić.

Vrlo je važno i do u detalje isplanirati budžet, uzeti u obzir vlastite mogućnosti i zahtjeve mjesta u koje se odlazi.

- Ako ćete otići na odmor i svaki dan razmišljati - hoćete li potrošiti 10, 15 ili 20 KM, to će već drugog, trećeg dana postati frustrirajuće i vratit ćete se kući još gori nego što ste bili na odlasku.

S kim i gdje na putovanje

Dodaje kako je, prilikom planiranja odmora, jedna od najvažnijih stavki osoba srednje i starije životne dobi, izbjegavanje pretjeranih gužvi.

- Mladi vole noćni život, žamor, buku, ali kad uđete u neke godine, onda vaš organizam traži mir, tišinu, kako bi se opustio, odmorio. Vrlo je važno razmišljati o tome da vam se odmor, ako odlazite na more, ne pretvori "u čučanje na nekih dva kvadrata peškira na plaži" i još uz sve to budete isfrustrirani jer niste znali da je kafa četiri eura, kako jutros čuh od jedne ljute gospođe koja se vratila s Jadrana. Dakle, treba tražiti mjesta koja nisu prenapučena ljudima i u kojima će postojati puno veća šansa za odmor - govori Romić.

Kaže kako lično, zbog svega navedenog, preferira odmor u prirodi.

- Mene priroda fascinira i ja se sa takvih odmora uvijek vratim potpuno odmoran jer to su sve čudesa. Naravno, kad je čovjek mlad, to ne primjećuje, ali kad se dođe u 30-e godine života, onda treba obraćati pažnju i na to.

Važno je i s kim smo na odmoru.

- Ako ćete tih nekoliko dana provesti s nekim ko vam, iz bilo kog razloga, izaziva nelagodu ili frustraciju, onda je bolje ne ići na takav odmor. Ono čime bih zaključio jeste da, jednom kada krenete, ako se želite dobro provesti i vratiti napunjenih baterija, onda posao i sve druge obaveze i probleme u tih nekoliko dana, ostavite kod kuće - savjetovao je Romić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.