open-navfaktor-logo
search
Agencija za nadzor
Rizik od požara i povrede: Iz prodaje povučeni produžni kabal i 11-brzinski hollowtech cestovni pogoni
Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine iz prodaje je povukla produžni kabal ROMEL tip RL42650SG-A, jer predstavlja rizik od požara i strujnog udara, te Shimano 11-brzinski hollowtech II cestovni pogoni.
23.11.2023. u 08:52
get url
text

Izvještaje koje je primio proizvođač Shimano ukazuju na to da bi se spojeni dijelovi poluge mogli odvojiti i slomiti, što predstavlja potencijalnu opasnost od pada i povrede za potrošače.

Kako su naveli iz Agencije, produžni kabal nije usklađen s Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i s normom BAS EN 60884-2-7:2011 + A1:2014.

Mjerodavna inspekcija je naložila mjeru povlačenja s tržišta i uništavanja, te obavještavanje potrošača o rizicima i načinu povrata opasnih proizvoda.

Preporučeno je potrošačima da proizvod prestanu koristiti i da ga vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

Kada je riječ o drugom povučenom proizvodu iz upotrebe, proizvođač će besplatno zamijeniti sve pogone koji ne prođu postupak provjere, proizvedene između 1. juna 2012. do i uključujući 30. juna 2019. godine zbog mogućeg problema sa odvajanjem spojeva.

Kupci čiji pogoni pokazuju znakove odvajanja ili raslojavanja tokom pregleda dobit će besplatan zamjenski pogon od proizvođača koji će trgovac profesionalno ugraditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.