open-navfaktor-logo
search
HMK Promet
Reagiranje advokata Aide Ćurevac: Osporava izjave Halita Camovića, šta je njegova klijentkinja izjavila za naš portal
U ponedjeljak Faktor je objavio tekst pod naslovom "Vlasnik i radnici zaustavili rušenje nelegalnog objekta firme u Sarajevu: Tražili su mi reket od 40.000 KM", a danas se našoj redakciji objavio advokat Mirza Džananović koji zastupa Aidu Ćurevac.
14.04.2023. u 16:51
get url
text

U njegovom demantu koji objavljujemo u cijelosti stoji da je u tekstu iznesen veći broj neistinitih i zlonamjernih optužbi na teret Aide Ćurevac.

- Ne znamo šta će se dalje dešavati. Aida Ćurevac, koja je dugogodišnja šefica katastra u Općini Novi Grad i jedno vrijeme pomoćnica načelnika za katastar, zloupotrijebila je funkciju do kraja da bi nama naudila. I sada je ovo bila prilika da se uništi 20 radnih mjesta – kaže Camović na početku razgovora za Faktor.

VEZANI TEKST - Vlasnik i radnici zaustavili rušenje nelegalnog objekta firme u Sarajevu: Tražili su mi reket od 40.000 KM

- Mi smo buku više puta mjerili. Inspektor ekologije je dolazio i mi smo četiri ili pet puta radili nalaz na buku preko Dvokuta. Buka je uvijek bila u normali. Dotična gospođa, koja je glumila silu i bila na položaju u općini, vazda je to odbijala. Onda smo kasnije mjerili buku preko druge firme jer ona nije to priznala. Onda smo angažovali firmu Granulo – RE koja je mjerila dva puta. Nalaz je bio isti kao i kod Dvokuta. Buka je, što se tiče naše firme, u granici normale. Najveća buka u njenoj avliji je od auta jer auta prolaze direktno pred njenim vratima – kaže Camović.

- Najviše se radi o inatu i demonstraciji sile. Ona je zloupotrijebila svoj položaj i službu urbanizma je stavila pod svoju kontrolu da bi nama naudila. Kada smo 2013. godine htjeli da proširimo proizvodne prostore i da ovdje napravimo halu, ona nam nije odobrila urbanističku saglasnost. Tražila je da sve komšije daju saglasnost. Sve komšije su je dale, a kada smo otišli kod nje, rekla je: "To vas košta 40.000 KM i dobit će te". Ja sam rekao nemojte, to je puno. Ona je rekla: "Ima nas više, 40.000 ili nikako". Ja sam rekao da neću nikako i onda nastaju svađe i naši problem. Uslijedili su pritisci kantonalne inspekcije. Ona ima u kantonalnoj inspekciji svoju kolegicu koja je nalagala inspektorima da dođu i zatvore firmu.

- Stalne građevinske dozvole je ona uzela da bi legalizovala svoju kuću u industrijskoj zoni. Oduzela nam je i ulaz. Dolje postoji naša ograda gdje je ona na cestu izbacila svoju i zagradila našu ogradu. Žena je radila šta je htjela. Po deset puta dnevno nam je zvala policiju, zvala je Elektrodistribuciju kao da krademo struju. Zvala nam je Sarajevogas, kao da krademo gas. Ne postoje laži koje nije izjavila u Kantonalnoj skupštini, kod zastupnika. Čak je našla i Zvonka Marića da on daje izjavu na televiziji da mi zagađujemo. Mi koristimo samo drvo i šta možemo zagađivati drvetom.

- Hiljadu puta smo radili nalaz emisija u zraku, svakih šest mjeseci mi to radimo. Mi svakodnevno imamo inspekcije. Ona svaki dan piše mail inspekciji i ona dolazi ovdje. Da sam Bog do bio pametan tada, da nisam bio tvrdoglav i dao tih 40.000 KM, sad bih imao i halu i radnike zaposlene u njoj. Ovako sam htio da tjeram pravdu, pa i danas ste vidjeli demonstraciju sile koja je bila. To je sve iz općine, nije ništa sa strane. Ja želim da vjerujem da načelnik ne zna za ovo šta se radi i šta mu se radi u urbanizmu. Ja sam najmanje deset puta podnio zahtjev da porušim te objekte koji su stari po 70 godina i da napravim halu. Svaki put me odbijaju. Zašto? Zato što nisam dao reket. Koliko su takvi ljudi odbili investitora, Boga pitaj koliko je ona investitora odbila – ogorčen je Halit Camović.

{$galerijaFotografija}

Aida Ćurevac oštro osporava tvrdnju da je vlasnik firme HMK Promet da je za vrijeme svog dugogodišnjeg radnog angažmana u Općini Novi Grad Sarajevo, na bilo koji način upotrijebila svoj službeni položaj ili ovlaštenja sa ciljem da sebi prihvati korist, ili bilo kome nanese štetu, odnosno da od bilo koga iznudi novac ili neku drugu korist.

Naročito je nesitinita tvrdnja da je vlasniku firme HMK Promet ili nekom drugom predstavniku navedene firme, tražila 40.000 za izdavanje saglasnosti za izvođenje građevinskih radova od strane navedene firme.

Nadalje, neistinite su tvrdnje da je Aida Ćurevac iskoristila svoj službeni položaj radi legalizacije stambenog objekta, kao i da je izvršila zagrađivanje javnog puta.

Konačno, neistiniti su navodi i da je Aida Ćurevac koristila bilo kakva poznanstva da bi ishodovala provođenje inspekcijskog nadzora nad firmom HMK Promet, odnosno da je iznosila laži protiv navede firme putem Skupštine Kantona Sarajevo ili putem sredstava javnog informisanja. Aida Ćurevac se koristila samo zakonom propisanim sredstvima u cilju zaštite svojih prava na miran porodičan život o čemu postoje dokazi.

Prije prenošenja neistinitih navoda bili ste u mogućnosti da izvršite barem provjeru u nadležnoj Općini Novi Grad Sarajevo, a iz razloga što Aida Ćurevac ni u jednom momentu nije bila šef Službe za katastar ove Općine niti je bila pomoćnik Općinskog načelnika.

Zbog unaprijed navedenih tvrdnji i insinuacija prenesenih u Vašem članku, kao i načina na koji sporni članak napisan, veći broj prijatelja, poznanika i drugih lica je nakon objavljivanja predmetnog teksta kontaktirao Aidu Ćurevac interesujući se za nezakonite radnje o kojima ste pisali, te njenu ulogu u njima, iznoseći nevjericu da je ona mogla biti umješana u takve radnje.

Iz iznesenog je jasno da Aida Ćurevac ima interes za zaštitu svog ugleda i časti, kao i svog porodičnog života. Aida Ćurevac nije javna ličnost niti ima namjeru to postati odnosno na takav način se ponašati, pa je jasno da se objavljeni članak jako negativno oslikava na njeno duševno stanje.

Slijedom, navedenog ovim dopisom Vas obavještavamo da i o tome da će Aida Ćurevac od Vas, ali i svih drugih lica koja su doprinijela nastanku ili povećanju štete koju ona trpi, putem nadležnog suda potraživati nadoknadu te štete.

Također, tražimo da pod hitno dio objavljenog članka u kojem se pominje Aida Ćurevac uklonite sa internet portala Faktor.ba, te da objavite demant neistinitih tvrdnji inzesenih na račun Aide Ćurevac, u okviru kojeg će te uputiti i odgovarajuće izvinjenje Aidi Ćurevac zbog prouzrokovane povrede ugleda i časti, te zbog svih negativnih posljedica koje su nastale iznošenjem i/ili prenošenjem netačnh informacija.

Odgovor Redakcije

U tekstu pod naslovom "Vlasnik i radnici zaustavili rušenje nelegalnog objekta firme u Sarajevu: Tražili su mi reket od 40.000 KM", čije navode osporava advokat, između ostalog, autor teksta je i gospođi Aidi Ćurevac ponudio da iznese svoju stranu priče, odnosno demantuje navode gospodina Halita Camovića. Kontaktirali smo je na fiksni telefonski broj u ponedjeljak, 10. aprila, u 10.34 sati. Ona je na pitanje našeg novinara kako komentariše navode Halita Camovića da mu je tražila reket od 40.000 KM odgovorila: 

- Ne želim komentarisati. Neka svako radi svoj posao.

I mi smo samo radili svoj posao i prenijeli njenu izjavu u tekstu.  

InShot_20230414_132513498.jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.