open-navfaktor-logo
search
Ignorisanje javnosti
Razvojna banka ne odgovara ni zastupnicima ni medijima, zna li Vlada FBiH iznose plaća u njenoj finansijskoj instituciji
Novinari u Bosni i Hercegovini godinama imaju problem da dobiju odgovore na svoje zvanične upite iz javnih kompanija, institucija, ustanova...
09.11.2023. u 07:26
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto Razvojna banka FBiH krije podatke o plaćama rukovodilaca, poslovanju, plasiranim kreditima...?

Nerijetko ostaju bez odgovora, ma koliko bili uporni. Ovaj trend postaje akuelan i kada zastupnici, bez obzira o kojem nivou vlasti se radi, traže odgovore. Admir Čavalić, zastupnik Stranke BiH u Parlamentu Federacije BiH tokom proteklog ljeta poslao je upit Razvojnoj banci koja je u vlasništvu FBiH tražeći informacije o visini plaća uprave i direktora ove federalne finansijske institucije.

Nije dobio odgovor, baš kao što nisu odgovorili ni na upite Faktora, a tražili smo odgovore na pitanja o visini plaća, poslovanju, plasiranim kreditima u 2022. godini... Čavalić je krajem prošlog mjeseca poslao novo zastupničko pitanje na temu plaća u Razvojnoj banci.   

- Ovo je definitivno loša praksa javne finansijske institucije. Upit sam ponovio 25. oktobra i čekam odgovor. Naveo sam u dopisu da ako su visine plaća u Banci poslovna tajna, neka onda tako i odgovore. Nije dobro da imamo nezainteresovanost finansijske institucije koje bi morale biti transparentne i otvorene - kaže Čavalić za Faktor.

Početkom oktobra, pet mjeseci od imenovanja nova Vlada FBiH je na sjednici 4.10. na prijedlog Kolegija Vlade, donijela zaključak kojim je zatražena dostava podataka o neto plaćama članova uprava, te naknadama članova upravnih i nadzornih odbora, kao i rada u radnim tijelima i komisijama.

Vlada FBiH je zaključkom zadužila sva privredna društva sa učešćem državnog kapitala u kojima federalna ministarstva vrše ovlaštenja organa FBiH, federalne ustanove i druge federalne institucije, zavode i agencije čiji je osnivad FBiH, da vladi dostave podatke o neto plaćama članova uprava (direktora i izvršnih direktora), o naknadama članova upravnih i nadzornih odbora za 2022. i 2023. kao ida dostave akte na osnovu kojih je utvrđena visina istih.

- Činjenica je da se kasnilo, ali dobro je da su se konačno zatražili ti podaci. Iz Razvojne banke ne žele odgovarati ni novinarima ni zastupnicima, pitanje je li Vlada FBiH dobila informaciju. Ne radi se o nekom, recimo, investecionom fondu ili privatnoj kompaniji. Ovo je loš način komuniciranja i loša poruka javnosti - istakao je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.