open-navfaktor-logo
search
Na današnji dan
Ratni zločini: Prošla je 31 godina od otmice i ubistva šestnaest civila iz Sjeverine
Na današnji dan, 22. oktobra, obilježava se godišnjica otmice i ubistva šestnaest civila iz Sjeverine (Priboj, Srbija).
22.10.2023. u 14:47
get url
text

Kako se navodi u saopćenju koje potpisuju Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) Sarajevo, Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTP) Banja Luka i Ženski glas Priboj, 22. oktobra 1992. godine pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici", kojom je komandovao Milan Lukić, oteli šestnaest Bošnjaka, radnika pribojskih poduzeća iz Sjeverine, koji su ujutro otišli na posao u Priboj redovnom autobuskom linijom Rudo – Priboj.

Autobus je zaustavljen u selu Mioče (Rudo, Bosna i Hercegovina) i tom prilikom je iz autobusa izvedeno petnaest muškaraca i jedna žena. Kamionom su odvezeni u hotel "Vilina Vlas" u Višegradu gdje su nakon višednevnog zlostavljanja ubijeni, a tijela su bačena u Drinu. U noći pred otmicu autobusa, otet je i Sabahudin Ćatović ispred porodične kuće. Od tada mu se gubi svaki trag. Sve žrtve su bile državljani Savezne Republike Jugoslavije. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne žrtve (Medredin Hodžić), dok su ostali i dalje vode kao nestali.

Za zločin u Sjeverinu, Okružni sud u Beogradu osudio je na po dvadeset godina zatvora Milana Lukića, Olivera Krsmanovića (u odsustvu) i Dragutina Dragićevića, dok je Đorđe Šević osuđen na petnaest godina zatvora.

- I na trideset i prvu godišnjicu ovog monstruoznog zločina svjedoci smo vremena u kojem biti drugi i drugačiji i danas, kao i ratnih devedesetih godina, znači biti na meti ratnohuškačkih politika zarad jeftinih političkih poena i nacionalističkih ideologija. Ponovo apelujemo na državu Srbiju da preduzme potrebne korake kako bi se žrtve otmice u Sjeverinu počele tretirati kao civilne žrtve rata i da se konačno ustanovi naknada štete obitelji žrtava. Suočavanje s prošlošću dug je i težak proces koji vodi ka iscjeljenju jednog društva. Ali taj put je jedino moguć ukoliko se svi tretiraju jednako i ako je istina svima jednako dostupan - navodi se u saopćenju.

U povodu godišnjice, prisjeća se ubijenih civila iz Sjeverine: Alija Mandal, Derviš Softić, Esad Džihić, Idriz Gibović, Hajrudin Sajtarević, Medredin Hodžić, Mehmed Šebo, Medo Hodžić, Mevlida Koldžić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Mustafa Bajramović, Ramahudin Ćatović, Ramiz Begović, Sabahudin Ćatović, Sead Pecikoza i Zafer Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.